Gröna Villan

Titel: Gröna Villan
Författare: Sofia Rutbäck Eriksson
Betyg:  3 av 5
Förlag: Lind & Co
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 298
ISBN: 9789180182713

När pensionärerna på Gröna Villan får höra att verksamheten ska läggas ned vänds hyresgästernas vardag upp och ner. De kan inte acceptera att deras gemenskap ska gå förlorad. Alla har kommit till boendet ensamma, men har tillsammans blivit till en grupp som inte längre kan tänka sig ett liv utan varandra.

När ingen annan väg är framkomlig får Gun en idé som innefattar en högst olaglig växtodling i källaren. Men när hon presenterar sin plan tror alla att hon har blivit galen. Inte kan väl respektabla äldre ta till vad som helst för att få behålla zumba, fester och bokcirklar? Eller är det så att målen ibland helgar medlen?

Gröna Villan är en skruvad, fartfylld och varm berättelse om oväntad vänskap och om vikten av att hålla ihop och stå för det man tror på.

Egna reflektioner
Hur kan man komma på idén att skriva en bok om ett gäng pensionärer som bor på ett trygghetsboende och dessutom är kriminella? Ibland hade det varit kul att veta hur en författare tänker, de måste ju ha ganska livlig fantasi. Vilket jag iofs är väldigt tacksam över. Tänk så trist det hade varit annars.

Och om man nu på något sätt ska försöka rättfärdiga de boendes handlingar så riskerade de ju att bli av med sin festfixare och aktivitetsordnare Milorad. Och dessutom deras Samvarolokal som de träffades i flera gånger om dagen. Men för att kunna behålla det behövs pengar, pengar som de inte har.

”Gröna Villan” är en lättsam, fartfylld och underhållande bok full med värme och vänskap. Sofia Rutbäck Eriksson skriver rappt och enkelt och det är full fart från första sidan. Det är ett riktigt gött gäng hon har låtit flytta in i huset och deras galna upptåg och komplicerade relationer bygger upp en spänning som varar ända till sista sidan. Jag hoppas verkligen att jag hittar ett sådant boende när det blir dags för min sista flytt.

Om författaren
SOFIA RUTBÄCK ERIKSSON bor i Luleå och har älskat att skriva sedan barnsben. Hon har tidigare skrivit barnböcker och feelgoodromanen Som ett vykort, och har under senaste året gjort ljudbokssuccé med bokserien Katarinas eminenta detektivbyrå och kriminalromanen Mordnatt råder, tyst det är i husen.

Sagt om Sofia Rutbäck Erikssons böcker:

”Texten flyger fram och det sprudlar av gott humör”
Catharina Ingelman Sundberg

”Berättarglädje när den är som bäst! Har ett konstant leende på mina läppar, bara avbrutet av fniss då och då! Suveränt”
Tv4:s boktipsare Johan Anderblad.

”En rolig historia med lite samhällskritik insmugenmellan raderna har SofiaRutbäck Eriksson hittat på .En lagom spännande humoristisk berättelse.”
Ölandsbladet, Ragnhild Oxhagen

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln