Sommargästen

Titel: Sommargästen
Författare: Anna Sundbeck Klav
Betyg: 3 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 305
ISBN: 9789150967401

När Agneta blir änka känns hennes hus i Mölle plötsligt alldeles för stort, och hon beslutar sig för att hyra ut ett rum för att dryga ut hushållskassan. Hemligheten som maken Henning berättade före sin död – att han har en dotter utanför äktenskapet – skaver i henne, och hon måste också bestämma vad hon ska göra med hans aska som hon gömt under sängen.

Sophie har vuxit upp med sin danska rockstjärna till mamma, och när hon får veta att hennes far gått bort reser hon till hans hemstad Mölle. Hon hyr av en slump in sig hos Agneta och sommaren som följer blir ett hisnande äventyr kantat av sorg och lycka, rödvin och jordgubbssaft, kärlek och besvikelse. Och en stark, ny vänskap som ingen av kvinnorna hade väntat sig.

Sommargästen är en varm och charmig berättelse om sorg, kärlek, vänskap och hemligheter.

Egna reflektioner
Pittoreska och mysiga Mölle är verkligen en perfekt miljö för en feelgood. Gamla trähus med snickarglädje, tinnar och torn och prunkande trädgårdar. Kan det bli mycket bättre?

Författaren Anna Sundbeck Klav har lyckats fånga den speciella atmosfär som finns där, fått in den varma och somriga känslan. Intrigen är stillsam, utan stress och hets vilket passar bra med tanke på att den i grunden är ganska sorglig och känslosam. Men den danska virvelvinden Sophies rättframhet och impulsivitet livar upp stämningen och höjer till viss del tempot. Jag upplevde boken som något seg i början men efter ca 100 sidor kändes det som om karaktärerna började sätta sig och inta sin plats i storyn.

”Sommargästen” innehåller både glädje och sorg, vänskap och relationer och en stor dos hemligheter – alla perfekta ingredienser i en feelgood. Den enda ingrediensen som saknas är väl egentligen den romantiska kärleken. Men jag tycker inte att det gör något, tvärt om faktiskt. Det gör att det blir mer fokus på hemligheterna och den spänning som följer i dess spår. Jag ser fram emot nästa del i serien.

Sagt om boken
”En lättsam och tänkvärd roman om tillhörighet och vänskap över generationsgränserna.” Gunilla Bergdahl, BTJ-häftet

Om författaren
Anna Sundbeck Klav skriver nutida och historisk feelgood med en förkärlek för öar och sydsvenska landskap. Hon debuterade 2019 med serien om Johanna på Klarudden, är aktuell med en historisk ljudboksserie och påbörjar nu sin nya romanserie Huset i Mölle. Anna är skribent och författare på heltid och har tidigare arbetat inom projektledning och kommunikation. Hon bor i Malmö med sin familj och tillbringar somrarna i släktens torp i Blekinge.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln