Där kräftorna sjunger

Titel: Där kräftorna sjunger
Författare: Delia Owens
Betyg: 4 av 5
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 369
ISBN: 9789137154831

Internationell succé – nu på svenska. En oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris. Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne.

När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv. ”Där kräftorna sjunger” var den mest säljande boken i USA 2019 och har blivit en internationell fenomentitel som älskas av läsare över hela världen.

Egna reflektioner
Jaha, så har då även jag läst en av de mest hypade böckerna under 2020-talet. Tyckte jag om den? Ja, absolut. Är det en av de bästa böckerna jag läst? Nja, den kanske inte toppar min lista.

Men oavsett är ”Där kräftorna sjunger” en väldigt vacker och tankeväckande bok. Till att börja med är skildringen av naturen och djuren helt enastående. Jag kan med lätthet både se träsket, höra alla djuren och känna lukten av sumpmarken medan jag läser. Alla dessa vackra fjädrar som Kya samlar på och fiskmåsarna som hon matar.

Lägg därtill författaren Delia Owens förmåga att hålla intrigen levande med ett enkelt språk, kloka ord och en känslosam skildring av en ensam och utstött liten flicka. Hon har fångat mänsklighetens fördomsfulla handlande på ett smärtsamt sätt samtidigt som hon belyser ett barns önskan om kärlek och tillgivenhet. Boken är sorglig men även full av hopp och framtidstro.

För dig som inte vill läsa boken kan jag varmt rekommendera filmen, den är, för en gångs skull, minst lika vacker och känslosam.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln