Stad i brand

Titel: Stad i brand
Författare: Don Winslow
Betyg: 3 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 387
ISBN: 9789150969962

Två kriminella imperier har tillsammans makten över New Englands undre värld – irländska Murphys och italienska Morettis. Tills en nutida Sköna Helena dyker upp och hamnar mitt emellan dem. Kriget som bryter ut kommer att kräva liv, krossa allianser och sätta staden i brand.

Danny Ryan drömmer om ett ”vanligt”, hederligt liv, och när den uppblossande konflikten blir allt blodigare inser han att han måste göra något för att skydda sina vänner och sin familj. Han måste kliva fram och bli en ledare, en hänsynslös strateg, och göra allt för att ta kontrollen över detta spel på liv och död. Han måste bygga upp en ny dynasti som sträcker sig ända från Providences dammiga gator till Hollywoods glitter och Las Vegas gyllene kasinon.

Stad i brand är första delen i en trilogi där Don Winslow återvänder till den plats där han växte upp – en modern Iliaden, en släktsaga som spänner över flera generationer, med klassiska teman som ära, svek och lojalitet.

Egna reflektioner
Två gangstergäng har makten över New England och det råder en sorts vapenvila. Plötsligt dyker det upp en mycket vacker kvinna, vapenvilan bryts och ett krig bryter ut mellan de två olika maffiafamiljerna.

”Stad i brand” hör väl inte riktigt till den typen av böcker som jag brukar läsa men det är ju alltid trevligt att vidga sina läsarvyer lite. Boken är välskriven och har ett rappt språk, intrigen är välbyggd och spännande. Men så är ju också Don Winslow en mycket skicklig och omtyckt författare.

Dock upplevde jag boken som seg och rörig i början. Det är många olika karaktärer och jag hade svårt att komma ihåg vem som hörde till vilket gäng. Men efter drygt 100 sidor började jag få kläm på de olika namnen och jag tyckte även att tempot skruvades upp en aning. Så summa summarum är det en bok som jag absolut kan rekommendera om du tycker om Gudfadern och Sopranos, och om du har lätt för att komma ihåg namn. 🙂

Sagt om boken
Winslow handskas så effektivt och övertygande med sitt material att det här blir en berättelse som verkligen sticker ut. Språket är storslaget sparsmakat, allt flyter på, utan att för den skull tappa i djup. Inga falska toner eller trötta schabloner anas i de psykologiska gestaltningarna. Spänningen lurar hela tiden under ytan. Det är filmiskt gjort, ja nog borde det kunna göras en ny typ av Gudfadern av denna bok. Kenneth Carlsson, BTJ-häftet

En glödhet, svidande roman full av ilska. Kirkus Review

”En av de främsta amerikanska berättarna.” Stephen King

”USA:s största nu levande krimförfattare.” Providence Journal

”Det här är Winslow när han är som bäst.” Karin Slaughter

Winslow lyckas ringa in allt som är dåligt i det amerikanska samhället. Ett USA där de sjysta snubbarna är de som råkar mest illa ut ? Stilen är hårdkokt, språket knivskarpt. Det är en ren fröjd att läsa. Katrine Hamouri, BTJ-Häftet om Spillror

Om författaren
Don Winslow har skrivit 21 hyllade, prisbelönta och bästsäljande böcker, bland annat Styrkan och Muren, men också kultförklarade The cartelThe power of the dogSavages och The winter of Frankie Machine. Savages har filmatiserats av den Oscarbelönade manusförfattaren och regissören Oliver Stone, och rättigheterna till MurenThe cartel och The power of the dog har sålts till tv-bolaget FX för ett mångmiljonbelopp. Även Styrkan är snart aktuell som spelfilm. Don Winslow har tidigare jobbat som privatutredare, antiterrorutbildare och rättegångskonsult, och bor i dag i Kalifornien och Rhode Island.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln