Hotel Portofino

Titel: Hotel Portofino
Författare: J P O’Connell
Betyg: 3 av 5
Förlag: Bokförlaget Polaris
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 417
ISBN: 9789177958116

Ett livligt historiskt drama om en brittisk familj som öppnar ett lyxhotell på den italienska Rivieran under det glada 20-talet. Hotel Portofino har bara varit öppet några veckor, men omedelbart börjar problemen hopa sig för Bella Ainsworth, en av ägarna. Hon har ont om både personal och pengar och hennes överklassgäster är krävande.

Dessutom har hon blivit mål för en beräknande och korrupt lokalpolitiker, som hotar med att dra in henne i en kokande politisk kittel i Mussolinis Italien. Hotellet kräver allt av henne, men hon har också sin egen familj att oroa sig för som kämpar med sviterna efter första världskriget. Bella förstår inte hur hon ska mäkta med att göra alla nöjda. Och värst av allt, hon vet inte ännu vad hennes charmige make ägnar sig åt bakom hennes rygg

Hotel Portofino är en berättelse om uppvaknanden i en tid där världen står inför stora dramatiska förändringar men också om hur den italienska kulturen, maten och värmen får människor att våga prova nya vägar i livet. En berättelse för alla som älskar Downton Abbey och The Crown.

Egna reflektioner
Man har ju hört mycket om det glada 20-talet och det lyxiga livet på Rivieran. Festande och jazzmusik, Charleston och Lindy Hop. Kvinnlig frigörelse, biopalats och talfilmer. Listan kan göras lång. Så hur var det då i Italien, på den italienska Rivieran?

Ja, på ”Hotel Protofino” är det intriger, dramatik och kärlek. Det är engelsk överklass och krävande gäster, allt i bästa Downton Abbey-stil. Boken utspelar sig under en omvälvande och intressant tidsepok. Första världskriget är slut och ingen tror att det någonsin kommer att bli krig igen. Benito Mussolini har precis tagit makten och fascismen och korruptionen växer samtidigt som de rika britterna bara vill roa sig.

Det kunde varit en riktigt härlig bok men för mig blev den mest rörig. Det var väldigt många olika karaktärer att hålla reda på och jag kände inte att jag lärde känna någon av dem särskilt väl. J.P. O’Connell har ett bra språk, boken är ganska lättläst men det händer liksom ingenting, det känns mest som en lång transportsträcka.

Det som räddar boken är alla fina miljöskildringar över hotellet och de olika platserna runt omkring vilka gör mig mycket sugen på att åka dit.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln