Städerskan

Titel: Städerskan
Författare: Nita Prose
Betyg: 3 av 5
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 334
ISBN: 9789100187033

Molly arbetar som städerska på det anrika Regency Hotell. Hon är exceptionell på sitt jobb, men har desto svårare i kontakten med andra människor. Mollys kära mormor har nyss gått bort, dessutom lyckades en så kallad pojkvän lura av Molly och mormor alla deras sparpengar. Så Molly mår inte speciellt bra, verkligen inte. När Molly ska städa i affärsmannen Charles Blacks svit hittar hon honom död i sängen…

Städerskan är en charmig spänningsroman med en udda hjältinna man lätt tar till sitt hjärta.

Egna reflektioner
Det är alltid en risk att läsa böcker som har fått många fina recension. Man får höga förväntningar och blir lätt besviken om man själv inte gillar den lika mycket som alla andra.

När det gäller ”Städerskan” var det inte något större problem. Det är en annorlunda bok om en annorlunda människa men på ett bra sätt. Molly är städerskan som har svårt med sociala koder, svårt när saker inte är som de brukar och svårt för att uttrycka sig. Det pratas aldrig om något diagnos men jag tycker det lutar åt att hon har högfungerande autism. Hon har växt upp med sin mormor, som även fungerat som filter mot den skoningslösa omvärlden, men hon är numera död och Molly står helt ensam.

Rent genremässigt skulle jag vilja säga att boken är en blandning av deckare, det sker ju ett mord, en relationsroman och en feelgood. Eller varför inte en mysdeckare, spänningsroman eller pusseldeckare? Nita Prose skriver med värme, humor och kärlek och gör en underbar gestaltning av Molly och hennes sätt att se världen.

Till sist vill jag dela med mig av Molls mormors klocka ord:
”Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden” ”Allt blir bra tillslut, blir det inte bra så är de inte slutet”

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln