Avgrunden

Titel: Avgrunden
Författare: Yrsa Sigurdardóttir
Betyg:  4 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 345
ISBN: 9789150970067

En ung, rik investerare hittas hängande i en snara på den gamla avrättningsplatsen Gálgahraun – ett lavafält strax utanför Reykjavik. När kroppen tas ner blir det uppenbart att det inte rör sig om ett självmord. På mannens bröstkorg sitter en bit av en papperslapp med ett bleknat meddelande, fastnaglad med en spik.

Polisen Huldar skickas till den döde mannens lägenhet där han till sin förvåning hittar barnpsykologen Freyja tillsammans med en fyraårig pojke som inte kan förklara varför han befinner sig där. Det enda han kan berätta om sig själv är sitt förnamn, och hans teckningar visar något högst oroväckande.

Medan Huldar letar efter mördaren måste Freyja gå till botten med pojkens bakgrund och hitta hans föräldrar – innan det är för sent.

Avgrunden är fjärde fristående delen i Yrsa Sigurdardóttirs hyllade serie om polisen Huldar och barnpsykologen Freyja.

Egna reflektioner
Men oj, hur kan jag ha missat denna serien? Den verkar ju vara riktigt spännande. ”Avgrunden” är den fjärde delen och så här med facit i hand skulle jag nog ha läst de tre tidigare böckerna innan. De är ju visserligen fristående men för att lära känna karaktärerna och deras relationer ordentligt är det nog att rekommendera.

Trots det blev jag ordentligt fångad av intrigen nästan direkt. Det sker ett mystiskt dödsfall och den enda ledtråden är en fyraårig pojke som hittas i den mördades lägenhet. Yrsa Sigurdardóttir skriver med inlevelse jag vill bara fortsätta läsa för att få reda på vad som har hänt. Boken är lättläst och välskriven och tar en hel del oväntade vändningar, ända in i slutet. Författarens miljöskildringar av Island är helt enastående och jag blir mycket sugen på att åka dit.

Sagt om boken
”Jag blir snabbt fångad av den intressanta intrigen och av hennes sätt att skapa spänning och beskriva personer och miljöer. Handlingen vecklas ut gradvis och mordet verkar ha samband med tidigare dödsfall. Slutet är lysande med en förväntad upplösning som ersätts av något oväntat. En härlig läsupplevelse.” Lars Erik Holm, Dast Magazine

”Yrsa Sigurdardóttir fångar det isländska samhällets själ i sina storslagna och genuint intelligenta berättelser.” Arne Dahl

”När man har börjat läsa går det inte att sluta.” Karin Slaughter om Arvet

”Arvet är riktigt bra deckarläsning.” Gunilla Wedding, Skånska Dagbladet

Om författaren
Yrsa Sigurdardóttir är född 1963 på Island. Hon debuterade 2005 och hennes böcker har hittills sålts i 2 miljoner exemplar och översatts till fler än 30 språk. För Arvet, första boken om Huldar och Freyja, tilldelades Sigurdardóttir The Blood Drop (Islands största deckarpris), Palle Rosenkrantz-priset i Danmark och nominerades till Glasnyckeln. Även andra och tredje delen, Straffet och Upprättelsen, har nominerats till en rad utmärkelser.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln