Skuld: Akko 1291

Titel: Skuld: Akko 1291
Författare: Niklas Krog
Betyg: 3 av 5
Förlag: Historiska Media
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 333
ISBN: 9789177898214

Spänning från tempelriddarnas värld

År 1291 är det kristna korsfararriket dömt till undergång. Kuststaden Akko är det sista starka kristna fästet. Stadens invånare bävar inför hotet om en attack från sultanen i Kairo ett anfall som bara kan sluta på ett sätt. I det ögonblicket anländer Orm Junger med ett av tempelherreordens skepp.

Orm plågas av fruktansvärda minnen från sitt hemland och har flytt in i riddarorden. Han vet att Akkos öde är beseglat, men han har kommit till staden för att dö och ta sin hemlighet med sig. Tempelriddaren Richard de Adelais anar Orms våndor men han ser också något annat. Något som både oroar och förundrar. Adelskvinnan Isabella avskyr sin make och sitt liv, och för henne blir Orm ett mysterium att lösa – något som hjälper henne att härda ut med sin längtan efter Richard.

Snart anfaller sultanen med en förkrossande övermakt men Akkos riddarordnar tänker inte ge sig utan kamp. Medan slutstriden rasar flätas de tre huvudpersonernas öden samman och när belägringen är över har alla tre blivit befriade, var och en på sitt sätt.

Skuld är en spänningsroman baserad på historiska händelser. Niklas Krog bygger upp en trovärdig miljö i en berättelse om skuld och förlåtelse, om hur vi formas av vår omgivning och hur svårt det är att bli fri.

Egna reflektioner
Historiska romaner är alltid intressanta. Om de då dessutom bygger på verkliga händelser blir de ännu bättre. ”Skuld Akko 1291” är just en sådan bok. Kuststaden Akko tros ha uppkommit redan under tidiga bronsåldern, för ca 5000 år sedan, och ligger vid Medelhavet i norra Israel. Tack vare sitt läge var det en viktig handelsstad och det var många som ville styra över den.

1291 utsattes Akko för hårt tryck från sultanen i Egypten och de kristna korsfararna fick kämpa för att kunna stå emot. Det är denna händelse som Niklas Krog har baserat sin bok på. Jag upplevde boken som lite seg i början men efter de första 100 sidorna tog intrigen fart och tempot ökade. Det är en spännande bok och författaren lyckas verkligen förmedla Orm Jungers uppgivenhet och skuld. Boken är spännande med både krigskonst och förbjuden kärlek. Detta är den första delen om korsfararen Orm Junger.

Sagt om boken
»En underbar historisk roman… Det är spännande, gripande och vackert om förbjuden kärlek och krigskonst. Betyg 5 av 5 – Briljant.« BTJ

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Historiska Media
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln