Alba

Titel: Alba
Författare: Oskar Tilliander
Betyg: 🎈🎈🎈 (3/5)
Förlag:  Ekström & Garay
Utgiven: 2019
Format: Häftad
Antal sidor: 156
ISBN:  9789189047136

Året är 1199, en frisk brytningstid där pånyttfödda konstformer prövar sin plats i världen. Det är vår, och med trubadurernas sång och dansande pipor väcks de sydfranska landskapen till liv, ett sprudlande universum bortom gotikens konstfulla välvda mörker.

Bertran är en av dessa trubadurer. Han stävar efter att genom konstnärliga framgångar uppnå berömmelse och titlar. Följeslagaren Arnaut är hans motsats: för honom duger musiken och det enkla livet i sig självt, men trots sin ödmjukhet framstår han som en Orfeus för sin tid, liksom han sjunger som Orfeus måste han älska som Orfeus, och som Orfeus drivas ned i dödsriket. Men vid sidan av denna gudomliga gestalt finns också någon annan som ska erfara sångarens öde.

Egna reflektioner
Oskar Tilliander har med ett väldigt vackert och poetiskt språk, beskrivit medeltida trubadurers liv och leverne. Man får en känsla för hur det var att flacka omkring på vägarna, sjunga och spela för de som ville lyssna och, förhoppningsvis, få en liten slant. Han skriver även om vacker kärlek och stark vänskap. Jag tycker boken är intressant men stundtals lite seg.