Timmar av sammet

Titel: Timmar av sammet
Författare: Alyson Richman
Betyg: 5 av 5
Förlag: Bokförlaget Polaris
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 368
ISBN: 9789177956389

Medan Paris står inför en tysk ockupation, stänger en ung fransk kvinna dörren till sin bortgångna mormors hem, en våning fylld av skatter, osäker på om hon någonsin kommer att återvända. Marthe de Florian, en gång omsusad kurtisan har byggt upp ett liv bland konst och vackra ting, allt för att lämna sin fattiga barndom i de mörka gränderna i Montmartre bakom sig.

När Europa står inför ett världskrig väljer hon att berätta sin historia och sina innersta hemligheter för sondottern Solange. I berättelsen om Marthes liv är tingen viktiga, alldeles särskilt ett vackert pärlhalsband och ett porträtt av Marthe, målat av den italienska konstnären Giovanni Boldini. Medan Marthes berättelse vecklas ut likt våder av sammet, hjälper det Solange på hennes väg genom livet.

Inspirerat av den sanna berättelsen om en övergiven våning i Paris, berättar Alyson Richman om Solange Beaugiron, en ung kvinna som tvingas överge sin farmors arv.

Egna reflektioner
Är du också en av alla oss som gilla böcker som utspelar sig under andra världskriget? Kanske inte om själva kriget utan mer hur livet fortgick i vardagen för de som inte var ute på fältet? Då är här tips på en riktigt bra bok.

Redan när jag fick boken ”Timmar av sammet” kände jag ett begär till den men jag hade andra böcker på tur så den fick stå och gotta till sig i hyllan. Och snacka om att den var värd att vänta på. Det är en vacker och stämningsfull historia om en farmor, ett barnbarn, ett pärlhalsband och en fantastisk målning som förtrollar alla som ser på den.

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om författaren Alyson Richmans sätt att skriva. Hon har ett fängslande, vackert och sensuellt språk. Hennes sätt att beskriva miljöerna med de vackra blommornas doft, de hänförande klänningarna och pärlor och ädelstenar som gnistrar. Det är en mjuk, lågmäld och stillsam berättelse men den är stark i sin röst och berör mig väldigt djupt. Så förbered dig på att bli känslosam när du läser.

Om författaren
Alyson Richman har toppat bästsäljarlistor världen över med sina böcker. Hennes böcker har givits ut i över trettio länder. Alyson bor med sin familj på Long Island och skriver just nu på sin nästa roman.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln