Närmare mig

Titel: Närmare mig
Författare: Johanna Ekne
Betyg: 4 av 5
Förlag: Whip Media
Utgiven: 2021
Format: Kartonnage
Antal sidor: 292
ISBN: 9789189409064

Lisa är gift med den charmige Mattias och de har två fina barn. När de flyttar in i sitt drömhus borde lyckan vara total. Men det är något som skaver, Lisa känner sig osynlig både hemma och på jobbet. Varför får Mattias leva precis som han vill medan Lisa förväntas ta ansvar för barn och hem fast hon också jobbar heltid? Lisa blir alltmer frustrerad och till slut gör hon uppror.

Då dyker Lea upp, vilda Lea med trasselhåret och de grå ögonen som vägrar leva som alla andra. Lisa ställs inför ett val. Ska hon kämpa för sin familj eller ska hon bryta upp och våga leva som hon vill?

Närmare mig är en feelgoodroman med humor och värme. Den handlar om kvinnors styrka och vilka val vi gör i livet. Får en mamma någonsin tänka på sig själv och vad händer om hon gör det?

Egna reflektioner
Vi är nog många som på ett eller annat sätt känner någon, oftast en kvinna, som inte är helt nöjd med hur arbetsfördelningen sker i hemmet och med barnen, vems och vilket arbete som prioriteras. En del för en dialog med sin partner medan andra väljer att bryta upp. Lisa provade båda alternativen.

Det kan låta lite klyschigt att skriva en bok om kvinnlig frigörelse och normalt sett brukar jag inte fastna så mycket för dem. Men ”Närmare mig” har något som gör den annorlunda, som gör att den känns mer verklig. Jag tycker boken tar upp det här med jämlikhet på ett snyggt sätt, utan att pracka på läsaren en massa tyckande, den är mer saklig i olika vardagssituationer. För helt ärligt, hur många av oss får det berömda vardagspusslet att gå ihop alla dagar? Hur många av oss känner sig mer som projektledare än partner?

Det är en lättläst bladvändare med sina korta kapitel, rappa dialoger och bra driv. Johanna Ekne har fått till en bra mix av intressanta karaktärer och jag fastnade direkt för Lisa. Det var mycket intressant att följa hennes utveckling och uppvaknande både i hur hennes man behandlade henne och hur hon såg på sig själv, sitt eget värde som människa. En mycket tänkvärd bok som jag absolut rekommenderar andra att läsa.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Whip Media
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln