Stayin’ alive

Titel: Stayin’ alive
Författare: Torbjörn Löwendahl
Betyg: 🎈🎈🎈🎈(4/5)
Förlag: Lionvalley Publishing
Utgiven: 2019
Format: Inbunden
Antal sidor: 286
ISBN: 9789198546903

Före katastrofen var verkligheten en social cirkus, en ständig förnedring i konsumtionshetsens namn. Hade jag haft en pistol skulle jag satt den mot tinningen.
Nu slåss jag istället mot smittade och plundrare medan domedagsklockan slår tolv. Ett liv värt att kämpa för. Bara att få uppleva gryningen är en gåva.
Mina nya vänner tror att jag är värd deras respekt. Ibland håller jag med dem.


En spänningsroman om att överleva medan samhället faller samman. En pandemi drabbar världen och Linköping plågas av både galningar och plundrare. Bakom domedagsinfluensan kan det finnas djupare orsaker än olyckliga omständigheter.

Jonathan är en livstrött man som tvingas vakna och kämpa för att inte gå under. Han betraktar, analyserar och försöker komma igenom apokalypsen som en bättre människa. Tidigare var han ensam, nu är han en del av en grupp överlevare och behöver samarbeta.

Gruppen är sammansatt genom tillfälligheter. Likt verklighetens kriser är samarbete den första impulsen, men friktion och motsättningar kommer snart upp till ytan. Alla vill överleva, men principer och förhoppningar om framtiden skiljer dem åt.

Egna reflektioner
Jag måste säga att jag var väldigt skeptisk till denna boken. Kan väl inte påstå att jag är överdrivet förtjust i apokalyps- och dystopihistorier. Men jag har bara sett filmer, aldrig läst en bok. Så jag tänkte att jag ska i alla fall ge den en chans. Och det är jag väldigt glad att jag gjorde. Det är något speciellt med denna boken, det går liksom inte att inte tycka om den.

Boken utspelar sig i jag-form och Jonathan, som är lite av en outsider, har mycket åsikter om både politik, konsumtionshets och sociala media vilket många gånger får mig att le lite igenkännande.

Som av en händelse hamnar han tillsammans med några andra, lite udda karaktärer, och tillsammans gör de vad de kan för att överleva. Bitvis blir det ganska brutalt men Jonathan och hans lilla gäng har ändå en värme och medmänsklighet som gör att boken lyfter och får en mening.

Varje kapitel, och även titeln, anspelar på olika låtar och det finns gott om referenser till populärkulturella låtar inne texten. Detta är en kul grej, en del fattar man och en del inte men jag tror inte det spelar någon större roll för själva handlingen. För den som vill nörda ner sig finns det en spellista på Spotify, du hittar den genom att söka på författarens namn.

Slutet på boken kom väldigt snabbt och känns lite abrupt. Men om jag har förstått det rätt som är detta första boken i en trilogi och jag längtar redan efter del två. Jag vill ju veta hur det går för Jonathan och hans lilla gäng.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Lionvalley Publishing
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln