Den svarta dolken

Titel: Den svarta dolken
Författare: Veronica Sjöstrand
Betyg: 4 av 5
Förlag: Romanus & Selling
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 374
ISBN: 9789189051621

Mord och mystiska antikviteter!

Stella Rodin, motvillig arvtagerska till anrika Rodins auktionshus, tvingas överge Edinburgh och sitt jobb som expert på konstförfalskningar och återvända till familjehemmet i Stockholm. Hennes pappa ligger i koma, auktionshuset är i kaos och Stella är den enda som kan återupprätta dess forna glans. Samtidigt skakas Stockholm av rasistiska mord utförda med SS-dolkar.

När Stella upptäcker att hennes far handlat med nazistiska föremål inser hon att familjen Rodin kan ha kopplingar till morden. Jakten på sanningen leder henne ut på farlig mark bakom överklassens polerade fasader.

Den svarta dolken är första delen i Veronica Sjöstrands nya serie om Stella Rodin, en av världens främsta konstexperter, med en faiblesse för vintageklänningar, varm vänskap och svårlösta mysterier.

Egna reflektioner
Wow, det här är en serie som jag absolut vill läsa mer av, på Rodins auktionshus verkar vad som helst kunna hända. Stella Rodin är en kvinna med många järn i elden. Hon är uppvuxen i det anrika auktionshuset Rodin i Stockholm, jobbar som konstexpert på Blackford i Edinburgh, har ett förflutet som kriminaltekniker och samarbetar med Interpol. Med ett sånt CV är det kanske inte så oväntat att hon även gilla svårlösta mysterier.

”Den svarta dolken” är en underhållande och lättsmält roman där man som läsare får ta del av både kärlek, spänning och familjehemligheter. Intrigen är enkel att hänga med i, det är ett ganska litet antal karaktärer att hålla redan på vilket gör att jag kan lägga fullt fokus på Stella och hennes utredningar.

Boken har ett ganska högt tempo utan att det känns stressande och alla fantastiska miljö- konst- och matskildringar gör att jag stannar upp och njuter. Jag kan inte mycket om auktioner och antika föremål men jag får absolut känslan av att Veronica Sjöstrand har gjort sin läxa, allt känns väldigt trovärdigt och realistiskt. Att finna proveniensen och fastställa äktheten på föremål är nog ett riktigt detektivarbete. Vill du ha en lättläst, spännande och stundtals pulshöjande roman är detta absolut ett alternativ.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln