Varför blir det fint när man krattar?

Titel: Varför blir det fint när man krattar?
Författare: Joakim Hedström
Betyg: 3 av 5
Förlag: Fantasi & Fakta
Utgiven: 2022
Format: Pocket
Antal sidor: 347
ISBN: 9789188489289

En feelgood-roman om en katt, en Ikea-säng och världens mest udda par.

När Richard lägger sig för att provsova en säng på Ikea har han ingen aning om att det för alltid ska förändra hans liv. Snart kommer han inte längre att leva ensam och instängd i sig själv, utan dras ut på de vardagsäventyr som livet är fullt av.

Mötet på Ikea blir upptakten till en hjärtevärmande berättelse som också handlar om en nyfiken kille som dyker upp från ingenstans, en gubbe som har fått nog av falska vänner, en hungrig katt, ett antal grodor och ett ex som har börjat hitta sig själv. En historia där relationer, förvirrade tankar och inte minst de många användningsområdena för toaletter tillåts ta plats.

Joakim Hedströms debutroman är en hyllning till vardagens små händelser, där det ofta är de små detaljerna som ger den stora underhållningen. Det är en pricksäker feelgood-berättelse om att hitta det du aldrig letade efter, i samma anda som En man som heter Ove och Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.

Egna reflektioner
”Kommer flyttar med ångerrätt? Visst borde väl distansköplagen gälla eftersom de kommit överens om upplägget via sms.”

Ja detta är bara en av alla saker som Richard funderar på i boken ”Varför blir det fint när man krattar?” En charmig bok som visar att annorlunda inte behöver vara något dåligt. Vi får följa med in i Richards huvud, ta del av hans tankar och utmanande idéer och även hans funderingar kring varför omgivningen fungerar så ologiskt.

Joakim Hedström tar sig an temat kring funktionsvariationer på ett mycket fint och varsamt sätt och jag läser med ett leende på läpparna. Karaktärsbeskrivningarna är helt underbara liksom miljöskildringarna och boken får mig att tänka på filmer som ”I rymden finns inga känslor” och ”Hur många lingon finns det i världen”. En underhållande och tänkvärd bok.

Om författaren
Som tioåring fick Joakim Hedström en skrivmaskin av sina föräldrar. En tung, grön metallkonstruktion som gick att bära med sig i ett hårt fodral. Från den dagen ville han bli författare. Han såg sig sitta i en sliten fåtölj i ett engelskt bibliotek, röka pipa och kanske skriva ett ord eller två om dagen.

Vid 35 års ålder debuterade Joakim som författare av fackböcker. Hittills har det blivit ett femtontal böcker. Varför blir det fint när man krattar? är Joakims första skönlitterära bok. Han bor i Norrköping med sin fru, katt och två barn.

Läsare om boken
”Fantastiska personbeskrivningar! Jag lärde känna samtliga karaktärer väldigt bra, även de jag bara träffade korta stunder och inte alls pratade så mycket med.”
– Eva

”Jag är av åsikten att vi behöver fler böcker där figurerna är vänliga mot varandra, gör sitt bästa och lyfter varandra genom tillkortakommanden och misstag. Det är inte en moralisk hållning egentligen, snarare än motvikt till hur berättelser i stort drivs framåt idag. Därför är det med extra stor glädje jag läser Varför blir det fint när man krattar?”
– Martin

”Älskar ditt härliga och oväntade sätt att formulera dig, och framförallt har du lyckats skapa karaktärer som jag genuint bryr mig om.”
– Mia

”En feelgood-roman som inte går att lägga ifrån sig när man väl har börjat läsa den.”
– Thomas

”Vilken härlig bok! Jag har både skrattat och varit smått frustrerad, men allra haft ett stort leende på läpparna. Karaktärerna fascinerar mig, de är intressanta att läsa om, och flera gånger handlar de oväntat vilket gör boken ännu mer intressant att läsa.”
– Emelie

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln