Faller jag, faller du

Titel: Faller jag, faller du
Författare: Krillan Ahlsén
Betyg: 4 av 5
Förlag: Bokfabriken
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 408
ISBN: 9789178359097

Under den trasiga rutan låg en sten lika stor som en knytnäve invirad i ett papper. Jag vecklade ut det. I tjock svart tusch, med omsorgsfullt textade versaler, stod det: STOCKHOLMSJÄVEL FÖRSVINN HÄRIFRÅN!

Stenen som kastas in genom fönstret i huset som journalisten Iris Lund just ärvt är bara första tecknet på att hon inte är välkommen i byn på Österlen.

Med en deprimerad tonårsdotter och en dement mamma kvar i Stockholm kämpar Iris för att rusta upp huset. Men livet i Karlavik blir inte som hon tänkt sig. På vinden hittar Iris gömda målningar, väldigt olika den konst som hennes pappa var känd för. Hon hittar också ett mystiskt foto som föreställer pappan med en liten flicka. Fram växer en annan bild av den far hon trodde att hon kände.

Och hur mycket kan hon egentligen lita på sina nya bekantskaper i byn? Fler skrämmande händelser inträffar och Iris börjar bli orolig på riktigt. Vem kan hata henne så mycket när hon inte ens vet vad det är hon har gjort?

Faller jag faller du är en psykologisk spänningsroman, som handlar om att släppa kontrollen och våga leva för sin egen skull.

Egna reflektioner
Som boende vid en sommarort känner jag väl igen bokens tema, att ortsbefolkningen är lite irriterad över att ”Stockholmare” skaffar sommarhus, trissar upp priserna och beter sig allmänt otrevligt. Tack och lov har jag aldrig varit med om en så dramatisk utveckling som i boken. De flesta sommarboende är faktiskt trevliga.

Jag upplever ”Faller jag, faller du” som lite lågmäld och stillsam men med något okänt som ligger och lurar under ytan. Något som bara väntar på att hoppa fram och sluka dig med hull och hår. Och det är precis vad som händer. Spänningen byggs upp till ett nervkittlande och rafflande avslut som tog en helt annan vändning än vad jag trodde.

Boken är en psykologisk spänningsroman men med en flirt till feelgoodgenren vilken gör att den blir både spännande, obehaglig och mysigt känslosam på samma gång. Det är Krillan Ahlséns debutroman och jag tycker att hon har lyckats väldigt bra med framförallt de olika karaktärsporträtten och relationerna dem emellan. Att få följa huvudkaraktären Iris resa och utveckling ger ett djup åt intrigen och en vardaglig känsla, det skulle kunna hända mig. Lägg sen till de härligt målande miljöbeskrivningarna och det finns en bra grund för ett långt och lyckligt författarskap.

Om författaren
KRILLAN AHLSÉNbor i Gustavsberg och tillbringar sedan 47 år tillbaka somrarna på Österlen. Hon arbetade i många år som redaktionschef på Icakuriren. Nu skriver hon på deltid. Faller jag faller du är hennes debut.

Sagt om boken
”Det är spännande, bra skrivet och alldeles lagom otäckt.”
– Lotta Olsson, Dagens Nyheter

”Krillan Ahlsén gör lysande debut som författare [ ] Hon har lyckats hålla spänningen vid liv till sista sidan.”
– Ragnhild Oxhagen, Ölandsbladet

”Det här är feelgood goes thriller en trivsamt spännande bladvändare att plocka med sig till stranden i sommar.”
– Torun Börtz, Ystads Allehanda

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln