Harmony : må bra i och efter klimakteriet

Titel: Harmony : må bra i och efter klimakteriet
Författare: Christina Sundequist
Betyg: 4 av 5
Förlag: Kunskapshuset Förlag
Utgiven: 2022
Format: Häftad
Antal sidor: 196
ISBN: 9789189199194

”Plötsligt står du där, och förstår inte vad som händer: viktförändringar, humörsvängningar, nedstämdhet, sömnrubbningar, ledvärk, sämre träningsresultat …”

Harmony – må bra i och efter klimakteriet ger inspiration till hur du kan möta de förändringar som sker i samband med klimakteriet. Mycket beror på hormoner, men även på annat som hör till denna livsfas där det naturliga åldrandet också spelar roll. För att må bra och hitta balans behövs ibland livsstilsförändringar.

Christina Sundequist är certifierad funktionsmedicinsk kost- och hälsocoach och personlig tränare. Hon har utarbetat Harmony – en modell för bättre hälsa. Modellen utgår från ett helhetstänk där träning, kost, vardagsmotion, arbetsliv, vila, mental inställning och yoga balanserar hormonella och andra förändringar. Med fokus på kvinnan mitt i livet.

I boken varvas fakta om hormoner och hälsa med konkreta tips om hur du tränar, väljer bra mat, undviker stress, hittar balans i vardagen samt hur du sätter mål och förändrar vanor. Boken avslutas med en samling lättlagade, nyttiga och goda Harmony-recept.

”Min önskan är att du får fler insikter som kan användas för att möta den lite äldre versionen av dig själv. Vi har förhoppningsvis många fina år framför oss när fasen runt klimakteriet passerat. Med Harmony-modellen får du en bra bas som kan hjälpa dig till bättre hälsa nu och livet ut.”

Egna reflektioner
Vad är hälsa för dig? Säkerligen inte samma som för mig. Men en sak är säker, hälsa är så mycket mer än bara kost och motion. Det är även relationer, tankar och omgivning, både på jobb och privat, och inte minst vila och sömn.

Alla dessa ämnen berörs i ”Harmony – må bra i och efter klimakteriet”, en bok som gav mig många aha-upplevelser och funderingar över vad som komma skall. Jag fyllde 50 i somras och har (peppar, peppar) inte upplevt några större förändringar mer än att det är svårare att bli av med ”semesterkilona”, med det har det iofs varit de senaste 10 åren.

Men oavsett så tycker jag det är bra att vara proaktiv och göra vad man kan för att minska risken för ev. problem i klimakteriet. Christina Sundequist har skrivit en lättläst bok som är pedagogiskt och bra uppbyggd. Hon förklarar på ett enkelt sätt sambandet mellan hormoner, kost och rörlighet och kommer med många tips på såväl enkla och funktionella övningar som bra mat. Boken innehåller flera recept, jag har provat några av dem och det är definitivt rätter jag kommer att göra fler gånger.

Om författaren
Christina Sundequist är i grunden civilekonom och driver sedan många år tillbaka eget konsultbolag. Som certifierad funktionsmedicinsk kost- och hälsocoach och personlig tränare arbetar hon med kvinnor mitt i livet och håller dessutom föreläsningar relaterade till den målgruppen. Det funktionsmedicinska tänket ligger till grund för hennes sätt att se till helheten för att förstå bakomliggande orsaker till hur man mår.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Kunskapshuset Förlag
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln