Windsorknuten

Titel: Windsorknuten
Författare: S.J. Bennett
Betyg: 3 av 5
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 326
ISBN: 9789137158778

Den första boken i en underbart finurlig deckarserie med Drottning Elizabeth II i huvudrollen som hemlig privatdetektiv.

Det är vår 2016 och Drottning Elizabeth är på Windsor för att förbereda inför sin 90årsdag, men allt avstannar när en gäst hittas död en morgon i ett av slottets sovrum. Allt pekar på att den unge ryske pianisten hängt sig, men Windsorknuten på slipsen får MI5 att fatta misstankar. Drottningen lämnar undersökningen till dem, i alla fall tills hon noterar att deras undersökning leder dem åt fel håll. Med hjälp av biträdande privatsekreterare Rozie Oshodi börjar Drottningen själv att nysta i fallet, i största hemlighet såklart, men snart är duon något på spåren och Drottningen är inte den som lämnar något ouppklarat.

Egna reflektioner
Engelska hovet är ju ett välkänt gäng som det skrivits spaltmeter om. Men att Drottning Elizabeth II var en privatdetektiv i stil med Agatha Christies Mrs Marple hade jag ingen aning om.

Åtminstone är det så i ”Windsorknuten”, en lättsam och trevlig pusseldeckare i lite annorlunda miljöer. Det är en stillsam bok med en hel del torra engelska skämt som livar upp stämningen medan vi lägger pusselbit för pusselbit för att försöka hitta mördaren.

Jag gillar verkligen tanken på Drottningen som privatdetektiv, en mysig gammal tant som alla underskattar och som är skärpt, och inte dement som alla andra tycks tro, S.J. Bennett har gjort oss läsare till små flugor på väggen inuti slottet Windsor med sina målande beskrivningar av såväl miljöer som karaktärer. En intressant, klurig och lite spännande bok.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln