Historiska kärlekspar

Titel: Historiska kärlekspar
Författare: Sara Griberg
Betyg: 3 av 5
Förlag: Historiska Media
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 254
ISBN: 9789177890935

Hur kom det sig att den prostituerade akrobaten Teodora blev det bysantiska rikets mäktigaste kvinna? Hade Napoleons egyptiska fälttåg lyckats bättre om fältherren inte plågats av tankarna på hustrun Joséphines otrohet?

Historiska kärlekspar möter vi makthavare, kungligheter, kulturpersonligheter och många andra som genom sina val av partner och livsföring skrivit in sig i historieböckerna. Med nyfikenhet och blick för det personliga berättar Sara Griberg om några av världshistoriens mest berömda kärlekspar.

Det är dock sällan de lyckligaste förhållandena som blivit ihågkomna och de älskandes drivkrafter är inte alltid av renodlat romantisk natur. I kavalkaden av kärlekspar ges exempel på passion över samhällsklasserna som i fallet Edward VIII och Wallis Simpson, relationer mellan personer med olika hudfärg som Mildred och Richard Loving i 1950-talets USA, kärlek mellan samkönade par som Gertrude Stein och Alice B Toklas, samt katastrofala arrangerade äktenskap som det mellan prins Charles och Lady Diana. De dramatiska berättelserna ger samtidigt en inblick i de historiska sammanhang där relationerna utspelar sig och i samtidens syn på kärlek och äktenskap, från antiken till våra dagar.

Egna reflektioner
Oj, vilken intressant bok. Att få läsa om kända, och ökända, par genom tiderna var riktigt kul. Man kan ju tänka sig att det skulle vara lite tråkigt men Sara Griberg har verkligen lyckats att plocka ut guldkornen i de olika relationerna.

”Historiska kärlekspar” består av korta berättelser på 8-10 sidor om respektive kärlekspar, ett upplägg som gör boken lättläst. Boken börjar med historien om Kleopatra och Marcus Antonius och jobbar sig sen framåt med tex Napoleon och Joséphine, Marie och Pierre Curie, Bonnie och Clyde för att sen avslutas med Prins Charles och Lady Diana.

Vissa saker kände jag till sedan tidigare men det blev en hel av både del aha-upplevelser och just-det, det har jag hört innan. Här finns mycket kul händelser som kan funka som en ice breaker på vilken fest som helst.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Historiska Media
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln