Sarahs lag

Titel: Sarahs lag
Författare: Marie H. Lundh
Betyg: 4 av 5
Förlag: Bokförlaget Polaris
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 324
ISBN: 9789177956310

Sarah går domarutbildningen i Svea hovrätt och framtiden är utstakad. Tror hon i alla fall, tills det visar sig att högsta chefen har lånat ut henne. De kommande åren ska inte alls tillbringas i Stockholm som planerat, utan i Norrland på en tingsrätt i en stad Sarah aldrig har hört talas om.

Några veckor senare kliver hon av propellerplanet. I två år ska hon vara domare vid tingsrätten i fjällkommunen Nordmyr men inte bara det, hon ska även bo och leva här, vilket är en helt annan sak. Samtidigt är hon glad att slippa vistas i samma stad som mannen som påminner henne om varför hon vill arbeta i domstolsvärlden.

Det första året i Nordmyr är omtumlande. Vem är den hotfulle killen i cargobyxor som dyker upp på hennes första rättegång? Hur kommer det sig att bästa väninnan Laura är avståndstagande? Och varför måste mormor (av alla människor) vara en mästare på längdskidor?

Sarahs lag är en både rolig och mörk roman, om att bryta invanda mönster och ta itu med rädslor. Om att hitta hem. Det är Marie H Lundhs debut och första delen i en serie.

Egna reflektioner
Jag är inte särskilt insatt i rättsväsendets olika roller och kan väl erkänna att det inte intresserar mig heller. Så ska jag vara helt ärlig är detta nog ingen bok jag hade köpt, ämnet lockade helt enkelt inte.

Men oj vad jag är glad att jag fick den, och att jag nu har läst den. ”Sarahs lag” är en bok som väcker väldigt mycket känslor, en bok som en stunden skänker glädje och hopp för att i nästa stund ge mig känslan av djup och bottenlös sorg. Ena stunden skrattar jag och en sida senare sitter jag och fulgråter. Jag pendlar mellan hopp och förtvivlan, boken spänner verkligen över hela känsloregistret.

Boken, som är Marie H. Lundhs debut, är skickligt skriven, den är rapp och genomtänkt och trots en tragisk botten, med sjukdom, svek och ensamhet, får den mig på gott humör och jag njuter av varje sida. Och inte blir det sämre av ett brett karaktärsgalleri, med tex en underbart härlig mormor, och fantastiska miljöskildringar som får mig att vilja boka en flyttbil på direkten. Gällande mitt ointresse av domarvärlden så kan jag meddela att det har förändrats. Så hatten av för en riktigt bra debut! Jag ser fram emot nästa bok i Nordmyrserien.

Om författaren
Marie H Lundh är 44 år och jobbade i många år som journalist innan hon bytte bana. I dag arbetar hon i Hovrätten för Övre Norrland med personalfrågor och den administrativa sidan av domarutbildningen.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln