Systrarna och ensamheten

Titel: Systrarna och ensamheten
Författare: Simon Häggström
Betyg: 5 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 403
ISBN: 9789150967524

Vem är kvinnan i filmen?

Amanda flyr från sin våldsamma pojkvän och hamnar ensam på Stockholms gator. En sen kväll blir hon misshandlad och får oväntad hjälp av en man som plötsligt dyker upp ur skuggorna. Hon blir kär i sin beskyddare, men vem är han och varför hjälper han henne?

Markus Lundström och Natalia Volotkova från människohandelsgruppen får ett samtal från Jennifer, en tjej de känner sedan ett tidigare fall. Hon är orolig för sin storasyster och poliserna lovar att undersöka saken. De lyckas hitta Amanda och förstår direkt att hon är fångad i en värld full av pornografi, prostitution och droger. När poliserna kör fast inser Jennifer att hon är den enda som kan rädda sin syster – men det blir snart ett uppdrag på liv och död.

Systrarna och ensamheten handlar om vänskap och systerskap, och om vem kvinnan i porrfilmen är när kameran är avstängd.

Egna reflektioner
Jag känner mig helt tom inuti. Det finns liksom inga känslor kvar, samtidigt som de svämmar över.

”Systrarna och ensamheten” är en vidrig bok, smutsig, rå och grotesk men samtidigt oerhört gripande. Och trots att det är en fiktiv bok är grunderna i den sanna, dessa sakerna händer på riktigt. Kanske är det din dotter som blir utsatt? Kanske är det din kollega som utsätter henne för det? Det jag vill ha sagt är att både förövaren och offret kan vara vem som helst i din närhet, det syns inte utanpå.

Jag vet ingen annan författare som kan få något så vidrigt att bli en bra och spännande bok. Simon Häggström lyckas väl med balansgången mellan att beskriva den grymma verkli9gheten och visa ödmjukhet för offren. Boken är, liksom de två tidigare böckerna i serien, välskriven och en riktig bladvändare. Jag sträckläste den för när jag väl hade börjat gick det inte att sluta, även om jag nog hade behövt hämta andan ibland.

Det märks att Häggström är specialiserad på prostitution och människohandel. Det finns en äkthet i hans sätt att formulera sig, både vad gäller språket och händelseförloppet. Detta är ju författarens vardag men jag hade önskat att han blev arbetslös en dag. Har du inte läst denna eller hans tidigare böcker ”Flickorna som sprang” och ”I skuggan av sektor 5” så tycker jag absolut att du ska göra det.

Sagt om boken
”Simon Häggström skriver i samma anda som Katarina Wennstam.” Johannas deckarhörna
”Det här är en skrämmande aktuell och viktig berättelse i högt tempo.” Boklysten om Flickorna som sprang

Om författaren
Simon Häggström är författare och polis, han arbetar mot prostitution och människohandel vid Norrmalmspolisen i Stockholm. Han har också skrivit två uppmärksammade böcker om den undre världen, Skuggans lag (2016) och Nattstad (2017). Han romandebuterade med Flickorna som sprang (2019), som är den inledande delen i serien om människohandelsgruppen. Uppföljaren I skuggan av sektor 5 kom året därpå. Systrarna och ensamheten är den tredje delen i serien om Människohandelsgruppen.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln