Svarta vingar

Titel: Svarta vingar
Författare: Kristin Fägerskjöld
Betyg: 4 av 5
Förlag: LB Förlag
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 349
ISBN: 9789177993933

I Sverige är oron för ett tyskt angrepp stor år 1940. Nazisterna har intagit Danmark och Norge, kvar är endast Sverige som ligger som en isolerad ö omgiven av ockuperade länder.

Ilse anländer till Strängnäs från Tyskland för ett hemligt uppdrag. Hon bär på ett sorgligt förflutet och drivs av hämndbegär. Disa sliter hårt som förplägningslotta på regementet i samma stad, men har en dröm om att en dag öppna sitt eget kafé. En sensommardag kommer Betsy in i bilden. Betsy både ser ut och agerar som en filmstjärna och hon fängslar alla hon möter på gott och ont. Disa blir förvånad när Betsy väljer henne till sin förtrogna men ju mer de lär känna varandra desto mer uppskattar de varandras sällskap.

När höstmörkret sänker sig börjar en rad märkliga händelser inträffa på regementet. Jakten på en syndabock börjar och plötsligt anklagas Disa, Betsy och de andra lottorna för att läcka information som kan röja rikets säkerhet. Förhoppningen om att kriget ska ta slut så att livet kan bli som vanligt igen verkar långt borta. Vad är sanning och vad är lögn, vem är god och vem är ond?

Svarta vingar är en roman om dubbelliv, vänskap och falskhet i en tid när alla misstänker alla.

Egna reflektioner
Alltså bara genom att titta på omslaget förflyttar jag mig till krigets 40-tal, till den jazziga musiken, nylonstrumpans intåg, till ransoneringskort och surrogatkaffe.

”Svarta vingar” är den tredje och avslutande boken i serien om ”Krigets kvinnor”. En serie som inte gjort mig besviken utan tvärtom fått mig att längta efter mer. Vi får följa med in i lottakårens vardag och de stora kokkärlens tid med utspisningar i fält. Och så klart vänskap och systerskap och även kärlek mellan lottor och soldater. Men det finns även något mörkt i boken. Förrädare, dubbelliv och falskhet får oss att fundera över vem man egentligen kan lite på.

Boken är lättläst och välskriven, med undantag för några ord som förirrat sig lite ibland. Kristin Fägerskjöld är en mästare på att fånga tidsandan, dels genom att använda sig av tidens språkbruk och klasskillnader och dels genom nyanserade miljö- och klädesbeskrivningar. Hon lyckas även att bygga upp – och hålla kvar – en spänning genom hela boken.

Böckerna om ”Krigets kvinnor” är helt fristående från varandra så även om de inte har läst de två tidigare tycker jag absolut att du ska läsa denna.

Om författaren
KRISTIN FÄGERSKJÖLD är född 1974 och har alltid haft ett passionerat intresse för historia. Svarta vingar är hennes tredje roman och den avslutande delen i den löst sammanhållna serien Krigets kvinnor om tiden runt andra världskriget. De första hyllade delarna heter Klar himmel och Nattens färger.

Sagt om boken
”Fägerskjöld skriver medryckande, vare sig kapitlet handlar om Disas städning eller Ilses spionarbete så flyger man genom sidorna. Fokus är på kvinnorna och relationerna dem emellan, även om det finns kärleksintresse med i bilden är det inte centralt. Betsy, Ilse och Disa är alla intressanta personer som man vill följa och man får en detaljerad insikt i hur vardagslivet såg ut, mitt bland krigsberedskap och ständig invasionsoro. En sträckläsarbok som håller fast läsaren till sista sidan.”
BTJ, helhetsbetyg 4/5

”Det som hände i Sverige och hur landet påverkades av kriget, är delvis höljt i dunkel. Men det går att skönja mönster som den skickliga författaren utnyttjar i sina skildringar, där det realistiska skeendet varvas med lite romantik, och som skapar förväntan hos läsaren om att få veta något nytt om den tidens människor och man blir inte besviken. Kristin Fägerskjöld skildrar med stor inlevelse 1940-talets svenska vardagsliv.”
Ölandsbladet

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln