Marionettmamman

Titel: December med dig
Författare: Monica Bergenek
Betyg: 4 av 5
Förlag: Books On Demand
Utgiven: 2021
Format: Häftad
Antal sidor: 185
ISBN: 9789180274050

I två år var jag en helt vanlig tvåbarnsmamma, utan en tanke på att något var annorlunda. När vårt yngsta barn Linus nyss fyllt 2 år fick han epilepsi. Inom loppet av några år tillkom diagnoserna autism, ADHD och intellektuell funktionsnedsättning. Denna bok är skriven som en dagbok under sex års tid – från första diagnos och genom hela min egen resa från novis till expert som NPF-förälder.

Jag har genom åren lärt mig mycket om dessa diagnoser samt vilka anpassningar och förhållningssätt som kan underlätta för Linus och vår vardag. Den här boken handlar om en annorlunda vardag med framsteg och bakslag, maktlöshet inför tvång och de starka känslorna, syskonets situation, att resa och semestra, fira högtider, den snåriga vägen till en lyckad skolstart och om att hitta kraften att orka. Boken handlar naturligtvis också om den starka kärleken till våra barn – kärleken som gör att man klarar allt man måste.

Egna reflektioner
Jag har läst en hel del böcker om autism, ADHD och andra NPF-diagnoser och jag måste säga att denna tillhör en av de bättre. Monica Bergenek berättar öppet och ärligt om sin son Linus problematik, hur hon gör för att hjälpa honom på bästa sätt, och om hennes egna tankar och känslor i allt detta.

Om du, som jag, har någon i din närhet som har en NPF-diagnos kommer du att känna igen mycket av det som står i ”Marionettmamman” och få många aha-upplevelser. Bergenek belyser mycket av problematiken som finns i samhället när det gäller dessa ”osynliga” handikapp, hur lite förståelse många människor har. Ibland hade det nog varit lättare att sitta i rullstol eller ha något annat handikapp som syns direkt.

Boken är skriven i dagboksform och är lättläst och informativ. Bergenek förklarar begrepp såsom ”meltdown” och ”urspårade tåg” samt kommer med liknelser som gör att ”normalstörda” lättare kan förstå hur det är att leva med en NPF-diagnos.

Sagt om boken
-Marionettmamman är en stark skildring om den krokiga berg- och dalbana som livet som NPF-förälder kan innebära. I boken får vi följa med på en resa med tuffa besked och utmattande vardag men också uppleva hur kärleken till sitt barn kan få en att orka mer än man någonsin trodde var möjligt. Det här är en bok som går rakt in i hjärtat.
Kristina Hedlund, NPF-förälder

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Books On Demand
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln