Hitta dem döda

Titel: Hitta dem döda
Författare: Peter James
Betyg: 3 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 516
ISBN: 9789150967388

Ett ord, hon dör. Två ord, hon lever. Tvära vändningar och nervkittlande rättegångsdramatik när Roy Grace är tillbaka.

Efter att ha avslutat sin utstationering vid Londonpolisen får Roy Grace ett tips om en mäktig knarkhandlare som har sin bas i Brighton. Och redan första dagen tillbaka på sitt gamla jobb kallas han till vad som först verkar vara ett motivlöst mord. Men gradvis dras både utredningen och Grace in i den hänsynslöse knarkhandlarens sfär. Och när han ställs inför rätta visar han sig vara en man som bokstavligen är beredd gå över lik, så länge han går fri.

I juryn sitter Meg Magellan, vars liv just slagits i spillror. Megs dotter är i händerna på en okänd gärningsman och reglerna för att någonsin få återse henne är enkla. I slutet av rättegången måste hon se till att juryn säger två ord: inte skyldig.

Egna reflektioner
Kriminalintendent Roy Grace är en karaktär som är gammal i gamet, han har hängt med i inte mindre än sexton böcker, denna inräknad. Det är en väldigt omtyckt person bland läsarna och även om jag bara läst en bok om honom tidigare så blev jag ganska förtjust i honom.

Dock får han stå tillbaka lite i ”Hitta dem döda” till förmån för en stor rättegång och hur det funkar inom domstolsväsendet rent organisatoriskt. Det är absolut intressant att läsa om men jag upplevde det som att det tog överhand ibland.

Men, och det är ett stort men, det betyder inte att boken inte är bra. Peter James är duktig på att bygga upp och hålla spänningen vid liv. Med hjälp av oväntade vändningar fick han upp tempot rejält i andra halvan av boken och den utvecklade sig till en riktig bladvändare. Gillar du kriminalromaner och är intresserad av hur det funkar i engelska domstolen är det här en bok du absolut bör läsa.

Om författaren
Peter James är en brittisk författare och filmproducent med bas i London och Brighton. Han har röstats fram som den bästa deckarförfattaren genom tiderna av bokhandelskedjan WH Smith och belönades 2016 med en Diamond Dagger av Crime Writers Association. Hitta dem döda är den sextonde boken i hans hyllade serie om kriminalintendent Roy Grace, som även filmatiserats med John Simms i huvudrollen.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln