Stanna hos mig

Titel: Stanna hos mig
Författare: Ulrika Lagerlöf
Betyg: 4 av 5
Förlag: Lava Förlag
Utgiven: 2021
Format: Danskt band
Antal sidor: 238
ISBN: 9789189269217

Resan till det lilla torpet i den småländska skogen är ett sätt för Malin att få en paus från jobbet på PR-byrån, och försöka ta igen förlorad tid med sin femåriga dotter Alice. Men torpet visar sig bära på en historia som ingen av dem kunnat ana, som gör både Malin och hennes dotter till medspelare i något okänt.

Vad är det Malin ser skymta förbi innanför övervåningens fönster? Och varför börjar Alice plötsligt gå i sömnen? Vad är det som är sant och verkligt, egentligen, och vem avgör skillnaden?

”Stanna hos mig” är en berättelse om kärleken som är större än själva livet och om rädslan för att förlora det som betyder allra mest.

Egna reflektioner
Att läsa en bok av en debutant kan vara en väldigt skiftande upplevelse. Vissa känns ganska medelmåttiga medan vissa är mycket bra. Denna tillhör definitivt den sistnämna kategorin.

Jag har en förkärlek till böcker där intrigen växlar mellan två olika tidsperioder och sen vävs ihop på ett snyggt sätt på slutet. Jag förflyttas mellan nutid och den nyseparerade Malin, hennes dotter samt det dåliga samvetet över att jobba alldeles för mycket, och Vera, Malins gammelfaster och hennes liv i början av 50-talet.

Det är svårt att lägga ”Stanna hos mig” i ett speciellt genrefack, jag tycker den har lite av väldigt mycket. Det är spänning, lite feelgood, en del övernaturligt, nutids historia, relationsdrama och säkert en hel del ytterligare. Jag tror det är just den bredden som gör boken så behaglig och lättläst, en bladvändare.

Det är många vackra naturscener, välbeskrivna karaktärer och ett mycket bra språk. Ulrika Lagerlöf har verkligen lyckats förmedla starka känslor med moderskapets och kvinnorollens utmaningar och förälder-barn-relationen i botten. Lägg sen till en speciell, lite övernaturlig stämning där vissa scener ger mig rysningar på armarna och du har en fängslande läsning. Ulrika Lagerlöf är debutant med stor potential.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln