Sångfåglar

Titel: Sångfåglar
Författare: Christy Lefteri
Betyg: 4 av 5
Förlag: Bokförlaget Nona
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 352
ISBN: 9789189357297

Sångfåglar är berättelsen om Nisha. Hon är en kvinna från Sri Lanka som emigrerade till Cypern för att ge sitt barn en framtid. En kväll lämnar hon hushållet där hon arbetar, och hörs inte av igen.

Polisen skriver av ärendet som ännu ett fall då en utländsk hushållsarbetare rymmer. Men oron och frågorna växer i Nishas arbetsgivare Petra, och i tjuvskytten Yiannis som drömmer om ett nytt liv tillsammans med Nisha. Vad har egentligen hänt? Varför försvann Nisha? Petra inser att det är upp till henne att utreda försvinnandet.

Egna reflektioner
Vissa böcker fångar läsaren nästa direkt, ”Sångfåglar” är en sådan. Jag har precis läst ”Biodlaren från Aleppo” och den golvade mig fullständigt. Så förväntningarna var höga när jag nu gav mig på ytterligare en bok av samma författare. Blev jag besviken då? Nej, verkligen inte. Blev jag överväldigad? Nja, inte det heller men jag blev lika tagen av denna som av den tidigare.

”Sångfåglar” är en roman full av känslor. Det är vänskap, kärlek och hopp men också fördomar, rasism och förtvivlan. Intrigen är lågmäld, nästan lite smygande men på något sätt lyckas den ändå skapa en spänning som håller genom hela boken. Tack vare att den är skriven ur både Petra och Yiannis perspektiv skapas ett driv och ett sug att läsa vidare. Att sen boken är baserad på en verklig händelse med ett flertal mord som skedde på Cypern, som polisen sen struntade i då de ”bara” var migranter, gör den ju ännu bättre.

Det är något speciellt med Christy Lefteris språk, det är liksom sjungande, nästan som om det är sångfåglarna som berättar. Det är vackert, välskrivet och lättläst med trovärdiga karaktärer som är lätta att tycka om. Miljöskildringarna är bitvis ganska detaljerade men det hjälper storyn snarare än stjälper den. Det är som om författaren har valt scenerna med omsorg vilket bidrar till en filmisk känsla. Helt klart en bok värd att läsa!

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln