Efter Trump

Titel: Efter Trump : en reporters personliga berättelse på plats i USA
Författare: Erik Bergin
Betyg: 3 av 5
Förlag: Kunskapshuset Förlag
Utgiven: 2022
Format: Häftad
Antal sidor: 241
ISBN: 9789189199033

Varför blev Donald Trump USA:s president? Vad är det för land han lämnat efter sig? Och varför har USA blivit så polariserat? Att Trump vann valet 2016, och mycket väl kunde ha vunnit igen 2020, blev möjligt beroende på faktorer som går många år tillbaka i tiden.
Att Trump blev president har dessutom både förändrat Amerika och blottlagt landets djupa problem. Hur kommer det sig till exempel att allt färre amerikaner är överens om politik, landets riktning och till och med vad som är sant och falskt?

Journalisten och tidigare USA-korrespondenten Erik Bergin har bevakat två amerikanska presidentval. Med hjälp av intervjuer från kust till kust och en mängd resor runt om i USA under flera år ger han i den personliga reportageboken Efter Trump sin bild av ett Amerika på jakt efter en ny identitet och riktning.

Egna reflektioner
Donald Trump är en person som de flesta människor har en ganska tydlig åsikt om och det känns som om han tycker om att väcka känslor, han är ju ganska kontroversiell.

Så vad var det då som gjorde att Trump blev vald till USA:s president? Hur har det förändrat det stora landet i väst? Och vad händer nu? I boken ”Efter Trump” försöker journalisten och tidigare USA-korrespondenten Erik Bergin på ett enkelt sätt svara på dessa och flera andra frågor.

Det är en intressant bok och en bra sammanfattning av Trumps presidentperiod och är du allmänt samhällspolitiskt intresserad upplevs den även som ganska lättläst. Är du helt ointresserad av politik så ska du nog välja en annan bok. 🙂 Det märks att Bergin har koll på läget och han ger mig en tydligare bild av såväl folkets resonemang som Trumps narcissistiska egenskaper.

Sagt om boken
Erik Bergin är journalist på Svenska Dagbladet sedan drygt 20 år /…/ Hans analys av vad som kännetecknar Trumps kärnväljare är mycket intressant och belysande. Bergin tydliggör också de vägval som såväl det republikanska som det demokratiska partiet står inför. En litteraturförteckning samt en notapparat och tjugo färgfoton underlättar läsningen. Denna lättillgängliga och välskrivna bok vänder sig till en bred samhällsintresserad allmänhet.
BTJ-häftet nr 2, 2022. Lektör Christer Olsson

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Kunskapshuset Förlag
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln