Den svarta staden

Titel: Den svarta staden
Författare: Stina Nilsson
Betyg: 4 av 5
Läsålder: 9-12 år
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 250
ISBN: 9789179758608

Med den ”Det svarta regnet” golvade Stina Nilsson juryn i Bonnier Carlsens stora manustävling 2020 och tog hem förstapriset. Den spännande berättelsen om systrarna Liv och Frida och deras kamp för att överleva i en mörk framtid får nu en fortsättning: ”Den svarta staden”.

Liv och Frida har vandrat söderut länge. Snart är sommaren slut och vägen som slingrar genom skogens dunkel är lerig. Så möter de en liten flicka med vilt rött hår. Vem är hon? Varför talar hon inte?

Och Jeri och Hanis som absolut ska till huvudstaden, hur ska Liv kunna få dem att förstå att staden är livsfarlig? De säger att de har vuxit upp i en bunker och tydligen vet de ingenting om staden eller demonerna. Nu måste Liv och Jeri komma överens en gemensam strategi och överkomma sina olikheter.

Ska Frida och Liv ta sig till ön som deras pappa sa var det enda trygga stället? Och kommer de någonsin att hitta vännen Sam? Det är grått, kallt och de är hungriga. Hela tiden. Men de har varandra och de ger inte upp. Någonstans finns en framtid.

Egna reflektioner
Åh vad jag önskar att jag var 10-12 år igen. Tänk att få läsa denna i rätt ålder, få känna spänningen, vara en del av Liv och Jeris bråk om vem som har rätt och vet bäst.

Den svarta staden” är en riktigt bra dystopi för ungdomar. Den är spännande, välskriven och fängslar läsaren från första sidan. Det är en mörk och eländig story, det är ont om både mat och vatten och de har svårt att hitta skydd för det farliga, svarta regnet. Men trots allt elände finns det många små ljusglimtar och mycket kärlek mellan de två systrarna.

Språket är väldigt bra och åldersanpassat med sina rappa dialoger. Stina Nilsson har ett helt fantastiskt sätt att beskriva miljöerna och jag kan riktigt känna den svarta geggan på min kropp. Men det bästa av allt är nog när Liv, Jeri och de andra får syn på saker som de aldrig har sett förut, som tex ett tivoli, och beskriver hur det ser ut. Mycket bra gjort!

Boken avslutas med en riktig cliffhanger och jag hoppas verkligen att den tredje delen kommer ut snart,

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln