Så förråddes Anne Frank

Titel: Så förråddes Anne Frank
Författare: Rosemary Sullivan
Betyg: 3 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 367
ISBN: 9789150967418

Frågan som gäckat miljontals läsare har nu fått ett svar

Över trettio miljoner människor har läst Anne Franks dagbok, skriven av en trettonårig flicka som gömde sig för nazisterna i två år ? innan hon blev avslöjad och skickad till ett koncentrationsläger. Trots att hennes öde behandlats i böcker, filmer och pjäser har ingen tidigare slagit fast vem eller vad som gjorde att hon och hennes familj hittades av nazisterna.

Nu – 75 år senare – vet vi svaret. Tack vare ny DNA-teknik, mer sofistikerade undersökningsmetoder och ett internationellt team, lett av tidigare FBI-agenten Vince Pankoke. Teamet har gått igenom tiotusentals dokument och intervjuat mängder av personer som på något sätt levde nära familjen Frank.

Tillsammans har de lyckats återskapa dagarna som ledde fram till familjens arrestering och kommit fram till en ny slutsats. Deras arbete skildras här av författaren och poeten Rosemary Sullivan. Hon ger oss också en naken inblick i hur det var att leva i en ockuperad stad där du oberoende av hur rik, fattig, välutbildad eller försiktig du var, aldrig kunde vara säker på vem du kunde lita på.

Egna reflektioner
Det här med cold case tycker jag är lite spännande. Hur de lyckas gräva och hitta ytterligare information som kan hjälpa till att lösa tillsynes hopplösa fall.

I ”Så förråddes Anne Frank” får man lära sig om hur en utredning går till, hur många människor som måste intervjuas och hur ofantligt många timmar teamet lägger ner. Dessutom får man lära sig mycket om andra världskriget, hur nazisterna jobbade med sina falska löften och hur människorna levde under ständig skräck.

Rosemary Sullivan har sammanställt hela utredningen på ett mycket bra sätt. Boken är bra uppbyggd med tydlig innehållsförteckning och kapitelindelning vilket behövs då det är mycket fakta och många namn och händelser att hålla reda på. Av naturliga skäl är de flesta namnen på tyska (både personnamn och namn på olika organisationer) vilket blir lite jobbig för mig, speciellt vid de tillfällena som jag lyssnar. Men bortsett från det så är det en intressant och lärorik bok som jag tycker du ska läsa om du är intresserad av andra världskriget.

Sagt om boken
”Rosemary Sullivans bok är väl värd att läsa, inte bara för att den rycker ut Anne Frank ur den profitalstrande pseudovärld som hennes öde sedan länge befinner sig i (…) och kastar oss tillbaka till andra världskrigets bistra verklighet, utan också för att den visar på hur energiskt lagarbete med modernast möjliga undersökningsmetoder kan resultera i nya insikter i vad som länge har uppfattats som ett cold case.” Dick Harrison, Svenska Dagbladet

”Rosemary Sullivan lyckas på en lättflytande prosa levandegöra kontexten kring familjen Frank, livet i ett splittrat Amsterdam där den sociala tilliten i varje ögonblick sätts på prov och gråzonerna är stora. Helhetsbetyg 5.”, Katarina Tavakol, BTJ-häftet

Om författaren
Rosemary Sullivan har skrivit femton böcker, bland annat den flerfaldigt prisbelönade biografin Stalins dotter (på svenska 2016). Hon är professor emeritus vid universitetet i Toronto och har undervisat i Kanada, USA, Indien samt flera länder i Europa och Latinamerika.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln