När himlen håller andan

Titel: När himlen håller andan
Författare: Annika Sjögren
Betyg: 3 av 5
Förlag: Ordfront Förlag
Utgiven: 2019
Format: Inbunden
Antal sidor: 259
ISBN: 9789177750710

Vanja förlorade sin sexåriga dotter i en olycka för några år sedan. Nu arbetar hon som elevassistent på en skola och tar en dag med sig ett barn hem. Det hela utvecklar sig till att bli mer än ett kort besök och ingen vet vart barnet tagit vägen.

Ella, en stilig 83-åring som rör sig i Härnösands finare kretsar, ruvar på en mörk hemlighet i sitt förflutna. På ålderns höst har hon börjat säga saker som hon kanske borde hålla tyst om. Hennes förmögne sonson Philip kommer i kontakt med en ung kvinna som han är säker på är hans själsfrände och drömpartner. Men vad vill hon egentligen med deras relation? Dessa tre personers öden vävs samman i det oundvikliga slutet.

Egna reflektioner
Denna har stått oläst i min bokhylla under drygt två år, en så kallad hyllvärmare. Och de har ju en tendens att bli ståendes ett tag så därför känns det bra att äntligen ha läst den.

”När himlen håller andan” rullar på i ett lugnt och fint tempo där man lär känna de olika karaktärerna. Dock är det kanske lite för lugnt tempo, ibland känns intrigen nästan stillastående. Men karaktärerna är desto bättre, de är skickligt gestaltade och känns verkligen levande och ”på riktigt”.

Efter ungefär halva boken höjs tempot. Det som jag i början upplevde som segt och lite rörigt, med alla olika relationer, blir bättre och bättre efterhand som relationerna mellan karaktärerna klarnar. När Annika Sjögren börjar knyta ihop de olika trådarna ökar spänningen och jag blir väldigt nyfiken på hur det hela ska sluta.

Sagt om boken
”en stilistiskt välsvarvad, relationsinriktad thriller” Malin Krutmeijer, Aftonbladet

”Genom hela boken lurar en lågmäld spänning som författaren skickligt eskalerar. (…) det är karaktärerna som bär boken. De är skickligt gestaltade och känns i allra högsta grad riktiga och levande.” Nils Scherman, nissescherman.blogspot.com

Om författaren
Annika Sjögren är uppvuxen i Stockholm men bor numera i Härnösand. Hon har nyligen lämnat ett långt yrkesliv inom skolvärlden bakom sig. Tidigare har hon utgivit fyra kriminalromaner: Där ingen vind blåser (2007), Som glöd blir till aska (2008), Ur havet stiger vågorna (2010) och Allt vad marken gömmer (2012).

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln