Den omänsklige

Titel: Den omänsklige
Författare: Jonas Moström
Betyg: 4 av 5
Förlag: Norstedts Förlag
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 445
ISBN: 9789113108056

På Sundsvalls sjukhus blir Nathalie Svensson larmad till en ung kvinna som har stängt in sig på sitt rum. Hon hotar att begå självmord. När Nathalie lyckas ta sig in i rummet står kvinnan på fönsterblecket, redo att hoppa.

Samtidigt hittas en tjugoårig kvinna död i Selångersån, mitt i Sundsvall. Hon är ihjälslagen och dumpad under en bro. Kvinnan har varit spårlöst försvunnen i fyra månader, och när Johan Axberg tar över utredningen inser han att kollegan som utrett försvinnandet har gjort ett uselt jobb.

Det visar sig att det finns ett oväntat samband mellan kvinnan på sjukhuset och den mördade kvinnan i ån. Johan och Nathalie, som äntligen känner sig trygga i sin relation, gräver tillsammans vidare. Och de kommer allt närmare en mördare vars motiv framstår som fullkomligt häpnadsväckande.

Den omänsklige är den åttonde fristående delen i Jonas Moströms populära och prisbelönta deckarserie om psykiatriker Nathalie Svensson och kriminalkommissarie Johan Axberg.

Egna reflektioner
Det är lite som ett lotteri när man ska läsa en ny bok i en pågående serie. Även om de oftast är fristående så finns det ju alltid en viss koppling till tidigare böcker. Om inte annat så brukar ju en eller flera karaktärer hänga med genom stora delar av serien.

Så är det med psykiatrikern Nathalie Svensson och kriminalkommissarien Johan Axberg i boken ”Den omänsklige”. De jobbar i samma team och har även, genom böckernas gång, utvecklat ett förhållande som de nu äntligen känner sig trygga i. Hela deras personliga resa har jag ju missat eftersom jag inte har läst någon av de tidigare sju böckerna. Men jag upplever inte det som ett problem utan kom snabbt in i boken och handlingen tack vare väl insmugna tillbakablickar.

Boken är ruskigt bra och tiden springer iväg när jag läser, mycket tack vare de korta kapitlen. Det är ett bra driv och högt tempo utan att för den del kännas forcerande. Jonas Moström låter intrigen och karaktärerna utvecklas i sitt egna tempo och han håller spänningen vid liv från första till sista sidan.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln