De fyra vindarna

Titel: De fyra vindarna
Författare: Kristin Hannah
Betyg: 5 av 5
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 470
ISBN: 9789100187620

Texas, 1934. Torka och stormar plågar människor och djur. Som så många andra på slättlandet tvingas Elsa Martinelli till slut lämna sitt hem – den lilla farmen som hotas att begravas i sanden. Hon ger sig av västerut med sina två små barn i hopp om ett bättre liv i Kalifornien.

Men resan blir längre och ankomsten svårare än hon någonsin har kunnat föreställa sig. I ”De fyra vindarna” berättar Kristin Hannah om en kvinnas umbäranden, kamp och kärlek i skuggan av den naturkatastrof som drabbade nordamerikanska Mellanvästern på 1930-talet.

Egna reflektioner
Wow, vilken bok, jag är mållös! Redan på första sidan sögs jag in i boken och sen släppte den inte taget om mig förrän en bra stund efter att jag läst sista sidan.

Boken utspelar sig under 30-talets USA, där depressionen har gripit tag om befolkningen. Och som om det inte räckte så råder en extrem torka och svår vinderosion (perioden är känd som Dust Bowl) i Texas och folk tvingas överge sina hem för att söka lyckan någon annanstans. Elsa och hennes barn ger sig av mot Kalifornien för att skapas sig ett nytt och bättre liv. Dessvärre är de inte ensamma och jobben räcker inte till, de jobb som finns är dessutom under urusla, slavliknande förhållanden.

”De fyra vindarna” är en inlevelsefull roman där fientlighet, fördomar och fattigdom blandas med kärlek och vänskap. Elsas karaktär utvecklas enormt från att vara en grå mus till att blomma ut och våga ta plats. Boken är mycket välskriven och Kristin Hannah har ett målande språk, jag känner varmt för flera av karaktärerna och dessutom hur gruset knastra mellan tänderna. En mycket gripande bok som du definitivt bör läsa.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln