Moster Paulas kattkafé

Titel: Moster Paulas kattkafé
Författare: Charlie Jonas
Betyg: 3 av 5
Förlag: Norstedts Förlag
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 306
ISBN: 9789113116433

På Lenau Platz i Köln bor änkan Susann Siebenschön med sin snövita katt Mimmi. Nu vill Susann resa till sin favoritö Ischia en sista gång innan hon opererar sin höft och blir konvalescent. Men vart ska Mimmi ta vägen under tiden? Kanske kan den där trevliga franskättade lärarinnan i baskermössa som bor några hus bort ta hand om Mimmi?

Leonie Beaumarchais har ganska stor erfarenhet av opålitliga franska män, men mindre erfarenhet av att umgås med kissekatter. När Mimmi får för sig att putta ner alla Leonies fina prydnadsföremål från bord och hyllor och rusa omkring i lägenheten på nätterna, tänker Leonie att hon måste bli av med katten på något vis.

Leonies väninna Maxi Sommer har precis öppnat ett litet kafé på Lenau Platz, som hon ger namnet Moster Paulas efter sin älsklingsmoster. När Leonie inte står ut längre med sin inneboende får hon lov av Maxi att placera Mimmis kattkorg på kaféet. Mimmi erövrar genast Maxis hjärta och blir även alla kafégästers lilla kelgris. Inte minst när hon får en hel kull med kattungar.

För Mimmi vet det som människorna bara anar: att en katt kan förändra allt. Till det bästa naturligtvis.

Egna reflektioner
Att använda djur som en av karaktärerna brukar alltid fungera fint. Och när det, som i detta fallet, är en mysig och lite egensinnig katt kan det bara inte gå fel.

”Moster Paulas kattkafé” är en gullig och småtrevlig historia i lättsam ton. Jag upplevde den som lite seg i början med på gränsen till överdrivna person- och miljöbeskrivningar men intrigen tog sig och den andra halvan var klart mycket bättre.

Charlie Jonas, som är en pseudonym för en tysk kvinnlig journalist och författare, har fått ihop en lättläst bok med lagom osannolik och underhållande intrig. En bok som är perfekt för att pigga upp en tråkig helg.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln