Det började med barnet

Titel: Det började med barnet
Författare: Ethel Hedström
Betyg: 3 av 5
Förlag: Lange Forlag
Utgiven: 2019
Format: Häftad
Antal sidor: 324
ISBN: 9788793779068

”Jag har ett barn i magen. Det är ditt.”
”Hur vet du det?”
”Jag vet”, säger Karolina.
I december 1923 tvingas hon att ensam föda en son. Sviken av fadern till barnet.

Så börjar berättelsen om Karolina, Edith och Karin. Tre kvinnor från tre olika generationer som alla är offer för sin tids syn på kvinnor. Karolina är bara 16 år när hon sätter Per-Olof till världen i en by i det inre av Västmanland. I en tid när barn utanför äktenskap inte accepteras utan kallas oäktingar. Hon törstar efter kärlek och ömsinthet, men tillvaron präglas mest av känslokyla och arbete. Karolinas öde sätter avtryck på generationer framåt.

Många år senare möter Edith Per-Olof i Stockholm. De får en sommar full av passion tillsammans och några år senare föds dottern Karin. Som pappa är han auktoritär och en obeveklig och fordrande make till Edith. Han är karriärist, har orubbliga ambitioner, men går en för tidig och våldsam död till mötes.

Karin är under uppväxten en vilsen och otrygg själ. En förälskelse i tonåren blir kravfull och hon känner sig feg och obegåvad. Strax före Per-Olofs död får Edith ett brev från en okänd person. I det blottas en hemlighet, ett djupt och smärtsamt svek som förändrar både Ediths och tonårsdottern Karins liv för alltid.

”Det började med Barnet” är del ett av en serie av tre, som handlar om tre generationer kvinnor och dess tids syn på kvinnor.

Egna reflektioner
”Det började med barnet” är en stillsam och lågmäld historia som tar med läsaren på en resa som startar 1923. Man får följa tre generationer av arbetarklassens kvinnor och deras kamp för rätten att själva bestämma över sitt eget liv. Alla tre för en kamp för att bli älskade och att få älska. Det är mycket sorg och besvikelse men även en hel del glädje i boken och emellanåt blir det väldigt känslosamt.

Ethel Hedström har fångat de olika tidsepokerna på ett mycket bra sätt. De återges tidsenligt med detaljerade miljöer och jag tror att många läsare känner igen sig. Även de tre kvinnorna är väl beskrivna och hon varvar deras berättelser på ett bra sätt.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Lange webshop
Bokus
Adlibris (e-bok)
Akademibokhandeln