Hennakonstnären

Titel: Hennakonstnären
Författare: Alka Joshi
Betyg: 4 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 429
ISBN: 9789150965513

Lakshmi lyckas fly från ett arrangerat och våldsamt äktenskap och tar sig ensam hela den långa vägen från sin lilla hemby till den pulserande rosa staden Jaipur. Hon börjar försörja sig som hennakonstnär och snart sprids ryktet om hennes talang – och förmåga att lyssna och ge råd. Det dröjer inte länge förrän hon vinner de rika överklasskvinnornas förtroende. De börjar avslöja sina innersta hemligheter för henne samtidigt som hon aldrig kommer att kunna avslöja sina egna …

Men precis när Lakshmi äntligen uppfyllt sin dröm och börjat leva ett självständigt liv dyker hennes man upp. Med sig har han Lakshmis syster, som hon inte visste att hon hade, och plötsligt riskerar allt hon byggt upp att raseras.

Hennakonstnären är en levande och gripande skildring av en kvinnas kamp för självständighet i ett samhälle som står mitt emellan det traditionella och det moderna. Boken öppnar en dörr till en värld som är färgstark, myllrande och fascinerande, men även hård och grym.

Egna reflektioner
Detta är ett av de finaste omslagen jag sett på länge. Det känns exotiskt, och får mig att tänka på lugnet en tidig morgon innan all handel tar fart, innan staden vaknar med alla ljud och dofter. Jag får en känsla av möjligheter, ett oskrivet blad och en strävan att göra något bra av dagen.

Och det är lite av det som ”Hennakonstnären” handlar om. Lakshimi lever i en liten by i Indien på 1950-talet, en tid då kvinnor fråntogs rätten att besluta om sitt liv. Hon lyckas fly från ett arrangerat och våldsamt äktenskap och tar sig till staden Jaipur där hon försörjer sig som hennakonstnär. Lakshimi är en stark och målmedveten kvinna och vi får se det kvinnliga förtrycket, kastsystemet och det sociala spelet genom hennes ögon.

”Hennakonstnären” är en djup och mycket berörande bok med ett vackert språk och det är svårt att tro att detta är Alka Joshi debut. Hennes person- och miljöskildringar är helt fantastiska och jag känner doften från den kryddiga maten, känner pulsen i staden, hör alla människor som pratar, känner den värmande solen och ser alla färger och vackra målningar. Detta är absolut en bok jag kan rekommendera!

Sagt om boken
”Joshi ger oss en förtrollande inblick i en inte alltför avlägsen tid, med en modig hjältinna som är väl värd att heja på.” Booklist

”En upplyftande saga som belyser styrkan i att vara en familj. För fans av Kristin Hannah.” Library Journal

”Joshis stämningsfulla beskrivningar fångar Indiens sinnrika atmosfär (hästdragna kärror, eldar och rökelse och färgglad sarier) och drar in läsarna i den känslosamma historien.” Publishers Weekly

Om författaren
Alka Joshi föddes i Jaipur i Indien och flyttade till USA med sin familj när hon var nio år. Hennakonstnären är hennes debutroman. Boken har toppat listorna i USA och valts ut av Reese Witherspoons bokklubb. Den kom till under flertalet resor till hennes barndoms Indien och historien filmatiseras nu.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln