Rosé-Marie och prästjäveln

Titel: Rosé-Marie och prästjäveln
Författare: Anita Winblad
Betyg: 3 av 5
Förlag: Ekström & Garay
Utgiven: 2021
Format: Häftad
Antal sidor: 119
ISBN: 9789189397712

”Jag stod mitt på kyrkogården med händerna fulla av gödsel. En fluga surrade runt min näsa. Instinktivt viftade jag bort den, vilket naturligtvis ledde till att jag även fick gödsel i ansiktet. En kort stund funderade jag på om det inte vore ett bra läge att inse att jag förmodligen skulle vara singel resten av livet, men sedan insåg jag att om jag bara duschade ett par, tre, fem gånger när jag kom hem så skulle jag kunna vistas bland folk igen.

Tyvärr kunde jag inte gå hem än. Jag var tvungen att vänta på att Rosé-Marie, min granne och nya bästis, kom tillbaka från den senaste hämndaktionen mot mannen som vi nu för tiden kort och gott kallade ”prästjäveln”. Med andra ord, inget annat att göra denna vackra sommarkväll än att fortsätta lukta koskit. Sedan kom Rosé-Marie springande och ropade ”Vi måste sticka! Jag tror jag kanske hade ihjäl honom!” och det var inte så mycket annat att göra än att torka av det värsta av gödseln på gräsmattan och sticka därifrån.”

Rosé-Marie och prästjäveln är en dråpligt underhållande skröna som erbjuder både igenkännande leenden och ett och annat gapskratt. Anita Winblad lindar skickligt in det allvar som är bokens ryggrad i absurda, eskalerande situationer – perfekt läsning för alla som någonsin velat hämnas på översittare.

Egna reflektioner
Det är alltid lite svårare att skriva recensioner på korta böcker, man får liksom inte så mycket tid på sig att bilda sig en uppfattning om innehållet. Men så är inte fallet med ”Rosé-Marie och prästjäveln”. Jag kände nästan direkt att det är en lättsam, komisk och engagerande historia. Jag menar vem vill inte sätta dit en översittare?

Bokens Jag hör sin granne sitta och gråta kväll efter kväll. Tillslut går hon över och frågar vad som har hänt. Det visar sig att hennes chef, prästjäveln, är otrevlig och nedlåtande mot henne, ett beteende som inte är acceptabelt. De två bestämmer sig för att hämnas och sen är allt igång.

Boken är underhållande och jag kommer på mig själv att sitta och småfnissa flera gånger. Anita Winblad ger mig, med sin detaljrikedom, en känsla av att sitta med och planera hämndaktioner och smutta på ett glas rosévin. Jag känner frustrationen över att prästjäveln verkar onåbar så det är med viss tillfredställelse jag följer händelseutvecklingen.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln