Helix

Titel: Helix
Författare: Benjamin Andrée
Författare: Alexandra Appelqvist
Betyg: 3 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 355
ISBN: 9789150965520

Under den dekadenta ytan på festen döljer sig mörker och ondska.

Första delen i Adrian Lind-serien, Helix, är inspirerad av Agatha Christies Mordet på Orientexpressen. Handlingen är flyttad till nutid, där tåget i Christies deckare har bytts ut mot ett lyxigt penthouse i det ena av de två Norra Tornen, och tågresan i originalet har i Helix blivit ett spektakulärt födelsedagsfirande i dagarna tre.

Det är vinter i Stockholm. Snön faller allt ymnigare utanför skyskrapan Helix, där födelsedagsfirandet av en excentrisk affärsman ska äga rum. Nöjesreportern Adrian Lind och hans bästa vän Valeria Rossi har lyckats få en inbjudan till den värld av mystik och glamour dit alla vill in.

Men det är inte bara fest för Adrian. Han har en dold agenda. En av kvällens gäster, en ung kvinnlig influenser, har delat näst intill psykotiska inlägg i sociala medier. Det ryktas att hon är försvunnen, och att flera personer på festen, med motiv som svartsjuka, pengar och hämnd, vill se henne död. Vad har hänt Sarah? Och vem kan Adrian egentligen lita på?

I jakten på det stora scoopet börjar han tillsammans med kollegorna på Nyhetsbladet att gräva efter sanningen. Desto mer han får veta så blir bilden allt mer komplex. Snaran dras åt, och Adrian inser att inget längre är som det ser ut att vara. Han måste reda ut vad som har hänt. Innan allt är över.

Egna reflektioner
Först och främst måste jag berömma det helt underbara omslaget av Helix, det fångar verkligen mig. Och det gjorde även boken, till viss del i alla fall. Den är mycket lättläst med sitt rappa språk och höga tempo och det går snabbt att komma in i handlingen, dock var det lite väl mycket namedroping, åtminstone i början av boken. Men bortsett från det så gillar jag både storyn och karaktärerna.

Nöjesreportern Adrian Lind och hans bästa vän Valeria Rossi blir bjudna på födelsedagsfest hos Bernhard, en extremt rik affärsman. Under kvällen försvinner en känd influenser efter att hon delat ett märkligt inlägg. Det ryktas att hon är död och Adrian måste försöka ta reda på vad som hände, allt för att få det stora scoopet till tidningen.

Benjamin Andrée och Alexandra Appelqvist har fått till ett härligt gäng av udda personligheter. Alla verkar ha en egen agenda och hemligheter och man skrapar bara lite lätt på ytan hos vissa av dem. Med sitt unika sätt att skriva tror jag att de har lagt grunden till något som bara kommer att bli bättre och bättre.

Sagt om boken
Författarna Benjamin Andrée och Alexandra Appelqvist lärde känna varandra 2019 då de flyttade in i samma hus, bara ett stenkast ifrån skyskrapan Helix. Kort därefter föddes idén om deckarserien Adrian Lind. Inspirerade av ikoner inom popkonst och artister i musikindustrin som samplar och gör nytolkningar av odödliga hits, har författarduon i den första delen, Helix, lånat litterära element och karaktärer ur Agatha Christies klassiker Mordet på Orientexpressen. Handlingen har kryddats med ett skimmer av Twin Peaks och Basic Instinct, men flyttats till ett nutida Stockholm.

”Helix ger oss något helt nytt på den svenska deckarscenen!” Camilla Läckberg

”Helix är en blandning mellan pusseldeckare och thriller, med tydliga cliffhangers och bra driv i historieberättandet. (…) Andrée och Appelqvist har i sin debut skapat en glamorös värld jag gärna tjuvkikar in i, och huvudkaraktärer som känns trovärdiga och lätta att tycka om. (…) Jag ser fram emot nästa bok!” Maja Tengnér, VLT

”Det är trendkänsligt, urbant och glassigt. Det är Brett Easton Ellis kokainpumpande glitterroman ’Glamorama’ som möter Christies ’Mordet på Orientexpressen’ i svensk tappning – fast i en skyskrapa.” Per Hellgren, Södermanlands Nyheter

Om författarna
Alexandra Appelqvist debuterade 2017 med feelgoodsuccén Handboken för singlar på gränsen till nervsammanbrott och en tillhörande podcast. Hösten 2020 släpptes uppföljaren Konsten att svepa det halvfulla glaset. Alexandra är eventchef på ett techmediebolag.

Benjamin Andrée är journalist, pr-konsult och innehållsproducent. Han har i flera år arbetat som nöjesreporter på Aftonbladet, som pressansvarig på Viaplay och varit kreativ chef på en av landets största eventbyråer. Benjamin är producent för några av Sveriges mest populära podcasts.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln