Kaptenen och Ann Barbara

Titel: Kaptenen och Ann Barbara
Författare: Ida Jessen
Betyg: 3 av 5
Förlag: Historiska Media
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 431
ISBN: 9789177896265

Året är 1754. En häst och vagn rullar över den öde och vindpinade jylländska heden. Ombord sitter den tyske kaptenen Ludwig von Kahlen, iförd en röd uniform, en trekantig hatt och en gul sidengördel om livet. Kaptenen har planer på att kultivera hedens magra sandjord. För att lyckas krävs envishet, tålamod och viljestyrka, vilket han har i överflöd, tillsammans med en glupande kunskapsaptit och tro på nya odlingsmetoder.

En sommardag kommer den gåtfulla Ann Barbara vandrande över heden. Hon har röda läppar, är energisk och omtänksam, och får nya känslor att gro i den ensamme kaptenen. Tillsammans inleder de en hård kamp mot såväl naturen som den brutale godsägaren Schinkel som med bestämdhet hävdar att ingenmanslandet är hans.

Kaptenen och Ann Barbara är danska Ida Jessens stora mästerverk. En nybyggarberättelse om hämnd och disciplin, kärlek och fördärv, och ren ondska. En berättelse om en stolt och kompromisslös man, och om en kvinna som blir hans vapenbroder, hans älskade – och hans stora sorg.

Egna reflektioner
”Kaptenen och Ann Barbara” är en stillsam och lågmäld roman från de karga och blåsiga hedarna i 1700-talets Jylland. Den tyske kaptenen Ludwig von Kahlen kommer dit, fast besluten att övertyga kungen att hela ön är odlingsbar. Med hjälp av sin rang och envishet får han både material och arbetskraft till denna ödsliga del av heden och bygger sig ett hus. Det är ett ensamt liv, han är illa omtyckt och ingen vill bo eller jobba i huset. En dag kommer Ann Barbara gående över heden. Med sin energi och omtänksamhet och förmågan att glädjas över det lilla väcker hon en ny sorts känslor hos kaptenen och han kan inte värja sig mot henne, hur mycket han än vill.

Ida Jessen skriver lätt och elegant och det blir nästan lite poetiskt emellanåt. Intrigen är ganska tungsint och svårmodig, precis som Kapten von Kahlen och ska jag vara helt ärlig så upplever jag den även ganska händelselös emellanåt. Språket är som sagt vackert men det kommer en del meningar och ord som är på tyska och danska vilket stör mitt läsflow.

Sagt om boken
»Språket är kortfattat, kargt och fantastiskt. En roman som man ska ta sig tid att läsa, för den ger mest när man kan stanna upp vid varje sida och långsamt låta Jessen måla upp sina bilder. Det är poetiskt, och man lotsas genom handlingen nästan utan att märka det. Kaptenen och Ann Barbara är en väldigt välskriven historia om en svår, mödosam tid i Danmarks jordbrukshistoria, vilket kanske låter tråkig, men skenet bedrar. Betyg: 4 av 5.« BTJ

»En märkvärdig och gedigen roman« LitteraturMagazinet

Boken finns att köpa hos bl.a.
Historiska Media
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln