Tre systrar

Titel: Tre systrar
Författare: Heather Morris
Betyg: 5 av 5
Förlag: Bokförlaget Nona
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 414
ISBN: 9789189357327

Ett löfte om att hålla ihop
En intensiv vilja att överleva

Från den internationellt bästsäljande författaren Heather Morris kommer den enastående avslutningen på Tatueraren i Auschwitz-trilogin.

Som barn ger Cibi, Magda och Livia ett löfte till sin far – att de ska hålla ihop oavsett vad som händer i livet. Flera år senare skickas 15-åriga Livia till Auschwitz och 19-åriga Cibi följer med henne, fast besluten att hålla sitt löfte och skydda sin syster, eller dö med henne. I deras hemstad i Slovakien håller sig 17-åriga Magda gömd från nazisterna men det tar inte lång tid förrän även hon tillfångatas och skickas till Auschwitz.

Återförenade i förintelselägret avger systrarna ett nytt löfte: att de ska klara sig levande genom det här. Deras kamp för överlevnad tar dem från Auschwitz fasor till en dödsmarsch genom det krigshärjade Europa, och så småningom hem till det nu kommuniststyrda Slovakien. Fast beslutna att börja om på nytt tar sig Cibi, Magda och Livia mot ett nytt mål: judarnas nya hemland Israel.

Egna reflektioner
Jag är stum, vet inte vad jag ska säga. ”Tre systrar” golvade mig känslomässigt. Jag har varit förtvivlad, frustrerad, arg och ledsen. Men jag har även varit glad, fnissig och hoppfull. Och jag har gråtit, både av glädje och av sorg.

Detta är Heather Morris tredje bok om människor som varit i Auschwitz-Birkenau. Och liksom de två tidigare böckerna bygger den på verkliga upplevelser och fakta, i de fall de gått att få fram. Jag har läst alla tre på rad och måste säg att Morris verkligen har utvecklat sitt skrivande. Karaktärsgestaltningarna är mycket bra och lagom inträngande. Sen uppskattar jag även att det inte bara är fokus på allt elände som hände, utan att man även får vara med under de fina stunderna.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln