Cilkas resa

Titel: Cilkas resa
Författare: Heather Morris
Betyg: 4 av 5
Förlag: Bokförlaget Nona
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 397
ISBN: 9789188901736

Cilka Klein är sexton år när hon 1942 skickas till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Lägerchefen på Birkenau, Johann Schwarzhuber, lägger märke till henne och tvingar henne att bli hans älskarinna.

Efter befrielsen stämplas Cilka som kollaboratör av ryssarna och skickas till ett avlägset, brutalt fångläger i Sibirien – Vorkuta. I Sibirien ställs hon inför nya prövningar och även ett obehagligt välbekant intresse från vakterna. Men livet förändras när hon träffar en vänlig, kvinnlig läkare som tar henne under sina vingar och låter henne hjälpa till att vårda de sjuka i lägret.

Död och skräck är alltid närvarande i lägret, vilket får henne att upptäcka en styrka hon inte visste att hon hade. I denna hårda verklighet börjar hon trevande bygga nya vänskapsband och trots allt som hänt henne inser hon att det finns utrymme för kärlek i hennes hjärta.

Cilkas resa är mycket mer än en skildring av kamp och lidande. Det är en upplyftande berättelse om mod, beslutsamhet och förmågan att älska.

Egna reflektioner
Cilka Klein var i Auschwitz samtidigt som tatueraren Lale och hans flickvän Gita, som även var nära vän till Cilka. I boken ”Cilkas resa” får vi följa med till nästa brutala läger, nämligen Votkuta i Sibirien.

Cilka har funnits på riktigt, hon var både i Auschwitz och Vorkuta och fick utstå många hemskheter. Men boken är inte rakt igenom sann. Heather Morris har blandat fakta med fiktion, blandat Cilkas upplevelser med andra fångars. Jag gillar sättet hon berättar om de vardagliga händelserna, det spartanska boendet, maten och allt som de utsätts för. Det är kärlek, vänskap, hopp och förtvivlan. Det är mod och viljan att överleva. Och att leva. Morris är väldigt bra på att gestalta karaktärerna och det är en mycket stark och känslomässig bok.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln