Den andra systern Boleyn

Titel: Den andra systern Boleyn
Författare: Philippa Gregory
Betyg: 3 av 5
Förlag: LB Förlag
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 523
ISBN: 9789177993322

Modern klassiker i nyutgåva!

Mary Boleyn är bara fjorton år när hon blir kung Henrik VIII:s älskarinna i början på 1500-talet. Hennes familj har sett kungens intresse för dottern och utnyttjar situationen för att skapa sig makt. De tvingar henne i säng med kungen, trots att hon redan är gift med en annan man.

Snart är Mary indragen i en farlig och falsk värld. Hovet skimrar av prakt och rikedomar men under ytan utkämpas dödliga intriger. Kungens favoriter får adelstitlar, rikedomar och herresäten och de som faller i onåd döms till döden.

När kungens intresse för Mary svalnar tvingas hon stiga åt sidan och se på när systern Anne tar hennes plats. Situationen är outhärdlig och Mary förstår att hon måste ta sitt öde i egna händer.

Egna reflektioner
Jag gillar historiska romaner i allmänhet, och de som bygger på sanna historier i synnerhet. ”Den andra systern Boleyn” var intressant på alla sätt och vis men jag fastnade inte riktigt i den. Den var svår at komma in i och jag tyckte mest att allt bollades mellan de två systrarna hela tiden. Men jag kanske ska nämna att jag inte hade koll på att den är verklighetsbaserad. Hade jag vetat det hade jag nog haft en större förståelse för bollandet.

Philippa Gregory har ett behagligt och lättsamt språk. Hon ger mig en ordentlig historielektion utan att jag ens märker det, jag trodde ju allt var fiktion. Hon har verkligen fångat intrigen vid hovet, både kärlek, svek, makt och girighet. Såg att den även har filmatiserats, jag blir väldigt sugen på att titta på den.

Om författaren
PHILIPPA GREGORY är en brittisk författare och historiker. LB Förlag har tidigare gett ut hennes roman Tidvatten och hösten 2021 kommer uppföljaren. Den andra systern Boleyn gavs ut första gången 2001 och har även blivit film med Natalie Portman och Scarlett Johansson i huvudrollerna.


Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln