Tatueraren i Auschwitz

Titel: Tatueraren i Auschwitz
Författare: Heather Morris
Betyg: 4 av 5
Förlag: Bokförlaget Nona
Utgiven: 2021
Format: Pocket
Antal sidor: 270
ISBN: 9789188901156

En makalös, sann berättelse om kärlek och överlevnad.

Lale Sokolov kommer till Auschwitz-Birkenau 1942. Han beordras att tatuera de medfångar som väljs ut för att de ska få ”leva”, det vill säga arbeta sig till döds i stället för att gasas ihjäl. Lale stålsätter sig och utför sin uppgift med mekanisk effektivitet, men en dag står en ung kvinna framför honom. Han blir blixtförälskad och bestämmer sig för att inte bara överleva lägret själv, utan se till att den unga kvinna han just ska tatuera också gör det. Hennes namn är Gita.

Lale inser tidigt vilket öde han och de andra i lägret är på väg att möta, men han bestämmer sig ändå för att leva livet fullt ut och bevara sin värdighet. Den gnistan tänder han även hos Gita och en oförglömlig kärlekshistoria som övervinner koncentrationslägrets omänskliga förhållanden tar sin början.

Tatueraren i Auschwitz är en roman som bygger på den sanna historien om Lale och Gita och deras kärlek – som tillsammans med dem överlevde koncentrationslägret i Auschwitz.

Egna reflektioner
”Tatueraren i Auschwitz” är en lättläst och gripande roman som bygger på den sanna historien om Lale och Gita, två fångar i Auschwitz. Trots allt skrämmande och fasansfullt som händer är det en lågmäld och finstämd bok. Mörkret tar aldrig över, men det glöms heller aldrig bort.

Under tre års tid träffar författaren Heather Morris Lale Sokolow och skriver ner hans historia om vad som hände under hans tid som tatuerare i Auschwitz. Det finns en hel del böcker med vittnesmål från överlevare vilket är bra, det hemska som hände får aldrig glömmas. Men det som jag tycker skiljer denna från andra böcker är att bokens fokus inte ligger på det grymma som skedde, utan på det vackra mellan två människor, kärleken, värmen och medmänskligheten.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln