Sömmerskan från Paris

Titel: Sömmerskan från Paris
Författare: Georgia Kaufmann
Betyg: 4 av 5
Förlag: LB Förlag
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 382
ISBN: 9789177993131

När tyskarna ockuperar norra Italien under andra världskriget, slås den unga Rosas liv i spillror. Hon blir utsatt för ett fruktansvärt övergrepp av en officer och tvingas fly över alperna till Schweiz.

Ensam och gravid med officerens barn, hankar hon sig fram tills en snäll professor förbarmar sig över henne. Hon visar sig vara en duktig sömmerska och tjänar lite pengar på att sy klänningar åt stadens damer. Men inte tillräckligt mycket för att försörja sig själv och sin son. Rosa lämnar sonen hos en väninna och beger sig till Paris för att starta ett eget modeföretag.

I Paris får hon praktik hos den nyetablerade Christian Dior och blir hans musa. Snart är succén ett faktum och Rosas modeföretag växer till ett imperium.

Rosa möter kärleken och lyckan i Paris, genomlider hjärtesorg i Rio de Janeiro och finner sig själv i New York. Men hon kan aldrig glömma kriget, som satt djupa spår i henne, eller sonen hon lämnade bort.

Egna reflektioner
”Sömmerskan från Paris” är en finstämd och nyanserad bok med såväl passion och glöd som sorg och smärta. Huvudkaraktären Rosa gör sig iordning inför för ett viktigt möte, medan hon berättar som sitt liv för någon som hon kallar ma Chére. Vi får vara med från hennes barndom i en liten by i norra Italien, via Paris, Rio de Janeiro till New York. Trots att det är en pappersbok upplever jag att Rosa har en väldigt behaglig berättarröst, mild och lågmäld som manar till eftertanke.

Detta är Georgia Kaufmanns debut, vilket är svårt att tro. Hon fängslar läsaren med sitt språk och de detaljerade skildringarna av de fantastiska kläderna. För någon som är intresserad av modets historia är nog denna boken extra bra,

Om författaren
GEORGIA KAUFMANN har studerat socialantropologi och demografi vid universiteten i Cambridge och Oxford och på London School of Economics. Hon bor i centrala London med sin man, två döttrar och en katt. Sömmerskan från Paris är hennes debutroman.

Sagt om boken
”En bok inte bara om efterkrigstidens mode och flärd utan också om förlust och smärta. Karaktärerna är väl beskrivna och så även miljöerna i bl.a. Paris, Rio de Janeiro och New York.” Birgitta Ehn Eliasson, BTJ

”Kärlek, sorg och massor av mode – med andra ord, välskräddad feelgood!” Kenneth Gysing, Femina

”Romanen utspelar sig från andra världskriget fram till 1991, när Rosa berättar sin oerhört intressanta historia, beskriven på ett sätt som gör att boken inte går att lägga ifrån sig.” Bibbloagneta

”En roman lika underbar som omslaget. En riktigt härlig debutroman!” Camilla_pocketlover

”Wow! Förmodligen en av de bästa böcker jag läst i år.” Reading Liz

”En enastående kvinna är huvudkaraktär i Sömmerskan från Paris, en vacker och berörande berättelse att förlora sig i. En levande berättelse som har precis alla de rätta ingredienserna, den är fantastisk på alla sätt och vis. En enormt stark debutroman.” I min bokhylla

”Vi får följa med Rosa på en otrolig resa! En riktigt fin och välskriven historia om mod, jäklar anamma, men också om att livet inte alltid är en dans på rosor.” Kustboktanten

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln