Vem var Natacha Peyre? : en självbiografi

Titel: Vem var Natacha Peyre? : en självbiografi
Författare: Elena Belle
Betyg: 3 av 5
Förlag: Lind & Co
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 277
ISBN: 9789179035679

Som Natacha Peyre blev hon känd för hela svenska folket genom sin medverkan i Paradise Hotel. Därifrån ledde karriären vidare till en lång rad modelljobb och såpasuccén Svenska Hollywoodfruar. Vad ingen anade var att det bakom den glamorösa ytan dolde sig ett stort trauma som hon först idag, under namnet Elena Belle, känner sig stark och mogen nog att berätta om för första gången.

Med en mamma från Spanien och en pappa från Uruguay växer Elena tillsammans med sin lillebror upp i Brasilien och förortsområdet Dalen utanför Stockholm, och blir tidigt uppmärksammad för sitt utseende. Hon plågas ändå av komplex och dåligt självförtroende och är fortfarande omyndig när hon får sin pappa att godkänna och betala en bröstförstoring.

Snart pryder hon omslagen till storsäljande tidningar som Moore och Slitz. Det leder i sin tur vidare till en lång rad modelljobb, fester på legendariska Playboy Mansion och möten med bland andra Donald Trump. Men det är som sagt genom sin medverkan i den lika omtalade som skandalomsusade dokusåpan Paradise Hotel som Natacha – som hon då fortfarande heter – blir ett rikskänt ansikte i Sverige.

Hon attackeras i pressen, ger sig ut på barturné, och hamnar så småningom i Los Angeles, där hon fortsätter att jobba som modell, gifter sig och får barn. Det glittrande och rika livet i Kalifornien ser på ytan ut som en dröm, men ingen vet vad Elena burit med sig i alla år – och lika plötsligt som oväntat dör hennes man en dag under en promenad med familjens hundar.

Egna reflektioner
Jag får väl erkänna att jag inte hade hört talas om varken Natacha Peyre eller Elena Belle innan jag fick boken. Har aldrig tittat på vare sig Paradise Hotel eller Hollywoodfruar. Så jag slog mig ner och började, helt utan förutfattade meningar, att läsa ”Vem var Natacha Peyre?” vilket visade sig bli en sträckläsning.

Boken känns lite som en dagbok och Elena Belle är ganska personlig under de tidigare åren. Men efterhand som tiden går blir det lite ytligare och jag upplever storyn som lite ostabil och svajig. Vissa delar är bra medan andra känns som ett hastverk. Jag skulle önska lite mer djup i de sistnämnda delarna.

Men klart är i alla fall att hon inte haft det så lätt, varken som barn eller vuxen. Det må verka som ett glamoröst liv att vara toppmodell och kändis med det kräver nog bra mycket mer än man kan tro. En intressant och lärorik

Om medförfattarna
LEIF ERIKSSON och MARTIN SVENSSON har tillsammans skrivit en lång rad kändisbiografier. På Lind & Co har de tidigare utkommit med bland andra Charlotte Perrellis Flickan från Småland, Johannes Brosts Dö inte nyfiken! och Joakim Lundells Du är inte ensam.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln