Mysteriet vid Glorias källa

Titel: Mysteriet vid Glorias källa
Författare: Åsa-Caroline Salomonsson
Betyg: 4 av 5
Läsålder: 6-9 år
Förlag: IDUS Förlag
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 67
ISBN: 9789176340783

Niki har precis flyttat med sin mamma till Gläntan där de nu bor hos Nikis morfar som hon kallar för Surgubben. Hon känner ingen i sitt nya bostadsområde och den enda tröst hon har är Laban, hennes käpphäst. Men när Niki börjar i skolan lär hon känna Anna och Valle och en kväll när kompisarna ska sova över hos Niki planerar de för att ha en käpphästtävling på höstlovet.

Anna och Valle berättar för Niki att Gloria, skolans fritidsledare, egentligen är en riktig häxa. De berättar också att Gloria kan trolla så att allt vatten vid kallvattenkällan blir magiskt och att man blir superstark om man dricker av det. Niki vet inte vad hon ska tro. Men de bestämmer sig för att ta reda på sanningen om den magiska källan. Och plötsligt hamnar de mitt i ett spännande äventyr bland käpphästar, fästingssnår, grodyngel och kråkhav!

Egna reflektioner
Nikis föräldrar har precis skilt sig och hon och hennes mamma har flyttat till morfar, eller Surgubben som hon kallar honom. När hon börjar skolan lär hon känna Anna och Valle och tillsammans planerar de en käpphästtävling.

Till sin hjälp har de skolans fritidsledare Gloria. Anna och Valle berättar att Gloria egentligen är en häxa som kan trolla och göra vattnet vid kallvattenkällan magiskt och att man blir superstark om man dricker det. Tillsammans bestämmer de sig för att ta reda på sanningen om Gloria.

”Mysteriet vid Glorias källa” är en spännande och ganska lättläst bok med lagom mycket text och fina illustrationer. Åsa-Caroline Salomonsson smyger in fakta om bl.a. grundvattnet på ett mycket pedagogiskt sätt och tar även upp saker som att vara vegetarian eller vegan. Jag tror att boken passar bra som högläsningsbok för de lite yngre barnen.

Min hjälpläsare Julia gillar boken för att det är barn i hennes egen ålder och för att den är spännande.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Idus Förlag
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln