Lotta och Tarm-Ludde

Titel: Lotta och Tarm-Ludde
Författare: Margarets Elding-Pontén
Illustratör: Moa Graaf
Betyg: 4 av 5
Läsålder: 6-9 år
Förlag: Omniprint Förlag
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 43
ISBN: 9789189294004

Lotta och Tarm-Ludde får vi följa Lotta som har celiaki och samtidigt lära känna Tarm-Ludde och hans stora familj som bor i tunntarmen.

Boken är en fackbok i sagoform som på ett lekfullt och lättbegripligt sätt ger en förståelse för sjukdomen celiaki och hur den diagnostiseras och behandlas. Barn med celiaki kan lätt känna igen sig i Lotta, och i Tarm-Ludde får de en god vän att vilja vårda genom att äta rätt mat utan gluten.

Som komplement till sagan finns flera vardagstips för dem som har celiaki samt en ordlista med förklaringar för äldre barn och vuxna. Förordet är skrivet av Svenska Celiakiförbundet.

Fem kronor för varje såld bok går till Celiakifonden som stödjer forskningen kring celiaki.

Egna reflektioner
”Lotta och Tarm-Ludde” är en väldigt pedagogisk och informativ bok om celiaki, d.v.s. att inte tåla gluten. Boken är en faktabok förklädd till sagobok. Med Moa Graafs fantasifulla och välgjorda illustrationer och Margareta Elding-Ponténs okomplicerade texter, får de barnen att förstå både vad som händer i kroppen och hur en undersökning går till. Hur dåligt Tarm-Ludde och hans familj mår av att Lotta äter gluten.

Detta är en bok som borde finnas hos såväl förskolor som lågstadieklasser och vårdcentraler. Jag gillar ordlistan, vardagstipsen och recepten i slutet av boken. Har du själv eller någon du känner, barn som inte tål gluten tycker jag absolut att du ska köpa och läsa boken. 5 kronor per såld bok går dessutom till Celiakifonden för fortsatt forskning kring celiaki.

Om författaren
Margareta Elding-Pontén har själv celiaki och är starkt engagerad inom området. Tidigare har hon gett ut boken Glutenfritt – gott och enkelt.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Margareta Elding-Pontén
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln