Jul på det lilla hotellet vid havet

Titel: Jul på det lilla hotellet vid havet
Författare: Jenny Colgan
Betyg: 3 av 5
Förlag: Norstedts Förlag
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 357
ISBN: 9789113116594

Jul på det lilla hotellet vid havet är en ny charmig julroman av Jenny Colgan och den fjärde delen i serien om Flora på ön Mure.

Flora Mackenzie är orolig för sin bror Fintan. Han har inte kommit över sorgen efter sin partner Coltan och Flora vill hjälpa honom att komma på fötter igen. Det hemsökta gamla hotellet vid öns spets var Coltans hjärteprojekt. Med lite hjälp från Flora kan Fintan förvandla hotellet till en festlig oas av sprakande brasor och god mat, allt lagom till jul.

Men att driva ett hotell visar sig inte så enkelt hon först trodde. Och att Flora dessutom är nybliven mamma gör det definitivt inte lättare. De enda som är intresserade av att komma till den vindpinade lilla ön för att arbeta i köket är en fransk kock med ett temperament som skrämmer i väg de flesta, en bortskämd norsk kökspojke som inte är den han utger sig för att vara och en smärtsamt blyg köksassistent som rodnar så fort någon pratar med henne.

Kommer den här brokiga skaran göra det som krävs för att hinna i tid till den stora öppningsdagen?

Egna reflektioner
”Jul på det lilla hotellet vid havet” är den fjärde delen i serien om Flora på ön Mure. Dessvärre har jag inte läst de tidigare böckerna och så här i efterhand ångrar jag att jag inte gjorde det, jag tror att jag hade fått ut mer av denna då.

Det är många olika karaktärer att hålla reda på, men det går ju ganska bra tack vare ett fint persongalleri i början av boken. Men vilka härliga karaktärer det är! Jag fastnade speciellt för fransmannen Gaspard och hans förtvivlade kamp att vara oberörd. Och givetvis lilla Agot, en kaxigare femåring har jag aldrig varit med om.

Jenny Colgan har nog hittat ett vinnande koncept med sitt sätt att skriva. Boken är romantisk, full av värme och en hel del dråpligheter. Såväl miljö- som karaktärsbeskrivningarna är bra och ger boken en extra dimension. Det är en bra bok som nog blir ännu bättre om du läser de andra först.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln