Det svarta regnet

Titel: Det svarta regnet
Författare: Stina Nilsson
Betyg: 4 av 5
Läsålder: 9-12 år
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 190
ISBN: 9789179753832

Vinnare av Bonnier Carlsens stora manustävling 2020!

Innan 12-åriga Liv föddes så förstördes världen av de onda trollkarlarna. Allt som finns kvar är förgiftade landskap, ruiner och demonerna som gör människorna sjuka och galna. När en demon tar över deras pappas kropp måste Liv hjälpa sin mamma att ta hand om huset och sin lillasyster. Hon måste jaga för att få hem mat och se till att aldrig få in något giftigt i huset eller gå ut i det svarta regnet. Men, det Liv drömmer allra mest om, är att de snart ska ge sig av därifrån, för att hitta en plats som sägs vara fri från allt ont.

Ur juryns motivering: ”En gripande, stark och helt och hållet briljant berättelse om en framtid i svart regn. Andlöst spännande från första till sista sidan.”

Egna reflektioner
”Det svarta regnet” är en riktig bladvändare. Visserligen en väldigt mörk och dyster sådan men trots det är den mycket svår att lägga undan. Jag fastnade direkt för de starka karaktärerna och speciellt då 12-åriga Liv som är den äldre av de två systrarna.

Stina Nilssons välskrivna dystopi fängslar läsaren från första sidan. Mitt i allt det mörka, svarta och geggiga regnet kommer det små glimtar av ljus och hopp om den framtid som kanske finns. Trots att jag har passerat rekommenderad läsålder med råge känner jag att jag mycket gärna hade läst fortsättningen.

Min hjälpläsare, tioåriga Ebba, och hennes mamma kände att Ebba var lite för ung, boken kändes för mörk för den åldern. Hennes mamma gillade dock den och vill gärna läsa fortsättningen. Hon tyckte den var bra skriven med fint beskrivande och målande detaljer.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln