Julbrevet

Titel: Julbrevet
Författare: Anna Lönnqvist
Betyg: 4 av 5
Förlag: Norstedts Förlag
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 297
ISBN: 9789113116600

Julbrevet är en varm julroman som fokuserar på familj, traditioner, kärlek och vikten av att dela med sig till den som inte är lika lyckligt lottad.

Linda är ensamstående och bor med sin trettonåriga son Brage i Oslo. Hon jobbar som redaktör för ett förlag och gör sitt bästa för att skapa en trygg uppväxt åt sin son. Tryggare än den hon själv hade. Hon håller hårt på deras traditioner och runt jul är de extra viktiga. Linda har planerat så att allt ska bli perfekt.

Men när Brages pappa överraskande dyker upp, kastas alla planer omkull. Samtidigt mottar hon ett brev från en okänd avsändare. Hon avfärdar det först, men när det kommer ett till blir hon fundersam. Avsändaren verkar veta vem hon är. En äldre ensam herre som har ägnat sitt liv åt att göra gott, men vad vill han henne?

Minnen från det förflutna hotar att förstöra den tillvaro Linda så mödosamt byggt upp och den där harmoniska julen hon sett fram emot känns mer avlägsen än någonsin. Men ibland kan hjälpen komma från ett oväntat håll.

Egna reflektioner
Julbrevet är som en adventskalender, med ett nytt kapitel för varje dag ända fram till jul. Vissa dagar är extra känslosamma och Linda gör allt hon kan för att hon och Brage, hennes trettonåriga son, ska ha det så bra som möjligt, så som det alltid varit. Men när Brages pappa plötsligt dyker upp vänds hela hennes värld upp och ner.

Kjersti Herland Johnsen fångar läsaren och får mig känslomässigt engagerad. Hon lyckas väl med att förmedla känslan av ensamhet, av att vara övergiven men även känslan av kärlek och värme. Boken är en tankeställare och lite sorglig. Den är kanske inte superjulig men det är absolut en bok som får mig att fälla en tår och den stannar kvar länge.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln