Den flygande hästen

Titel: Den flygande hästen
Författare: Torhild Elisabet Sandberg
Illustratör: Emily Ryan
Betyg: 3 av 5
Läsålder: 6-9 år
Förlag: Torhild Förlag
Utgiven: 2018
Format: Inbunden
Antal sidor: 160
ISBN: 9789198407730

Petra bor med sin mamma, pappa och lillebror i en lägenhet i ett stort hyreshus. En trappa ner finns grannen Fredrika som Petra lär känna av en slump. De båda hjälper varandra, Petra bär matkassar och Fredrika berättar om livet när de pratar om konst.

I den fjärde boken står fotografi i centrum. Tack vare verk av exempelvis Cindy Sherman börjar Petra ifrågasätta de bilder som hon ser i modemagasinen, allt sätts på sin spets när Petra går till skolan klädd i en gammal klänning. Hur känns det att se annorlunda ut?

Egna reflektioner
”Den flygande hästen” är del fyra i serien ”Petras bilder”, en konstserie för barn. Petra, som bor tillsammans med sina föräldrar och sin lillebror Isak, brukar hjälpa grannen Fredrika att t.ex. bära matkassar. Fredrika är en mycket klok kvinna som berättar om livet med hjälp av konst och får Petra att se saker från ett annat perspektiv.

Torhild Elisabet Sandbergs texter och Emily Ryans illustrationer harmonierar fint med varandra. Serien ”Petras bilder” lär barnen att vara trygga och tro på sig själva, att se genom det yttre. Det är en bra serie för att få barn lite mer intresserade av konst, böckerna smyger in det i vardagen.

Det är ganska mycket text som ett lite djupare ämne så jag tror böckerna lämpar sig bäst för läsning tillsamman med den vuxen.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Torhild Förlag
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln