Fågelflickan

Titel: Fågelflickan
Författare: Catrin Jansson
Illustratör: Johanna Rehn
Betyg: 3 av 5
Läsålder: 6-9 år
Förlag: Lumenos Förlag
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 52
ISBN: 9789187855726

– Du förstår, för varje fjäder jag ger bort får en människa en önskan. Så fort jag bestämt mig för att flyga iväg så ser eller hör jag någon som lider och måste då stanna kvar. Fjädrarna gör under och märkliga ting sker.

En dag är hon bara där, på vår balkong. Fågelflickan. Aldrig har jag sett någon så vacker. Aldrig har jag sett någon så sorgsen. Aldrig har jag heller hört om så underbara resor som de hon berättar om. Och jag undrar hur jag kan hjälpa henne.

Mamma säger att hon är en gammal själ och att hon kan vara min syster. Vad jag inte vet är att när jag gett bort den första blanka fjädern ifrån henne blir mitt liv aldrig mer sig likt.

Egna reflektioner
”Fågelflickan” är en vacker men sorglig bok om utanförskap och ensamhet. Karaktären Fågelflickan ger bort sina fjädrar till människor som inte mår bra. Men att ständigt ge av sig själv gör henne sjuk. När den lilla flickan, som är bokens Jag, lär känna Fågelflickan och bryr sig om henne blir hon starkare igen.

Catrin Janssons poetiska språk tillsammans med Johanna Rehns fina illustrationer förmedlar så mycket känslor. De får även fram budskapet om att det finns ett värde i att hjälpa varandra, att vänskap stärker och ger kraft.

Min hjälpläsare Julia, 9 år, och hennes föräldrar upplevde att det var lite för långa texter och de hade gärna sett lite mer avbrott med bilder.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Lumenos Förlag
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln